U tjedan dana prodano je dionica za 20,5 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2019. u 13:09
Foto: Getty Images

Posljedična rasprodaja na tržištima i pad cijena izbrisali su oko dva bilijuna dolara vrijednosti dionica diljem svijeta. Tražeći sigurne luke za zaštitu imovine ulagači pojačano ulažu u obveznice koje su privukle 7,3 milijarde dolara.

Nervoza oko američko-kineskog trgovinskog rata prelila se na svjetska tržišta. Samo prošlog tjedna investitori su povukli 20,5 milijardi dolara vrijedne imovine iz dionica preusmjerivši ih u obveznice, objavio je u petak Bank of America Merrill Lynch. 

Taj je iznos povučen u tjedan dana, zaključno sa srijedom 8. svibnja, a premašen je tek u dva navrata ove godine. Bijeg iz dionica potaknuo je američki predsjednik Donald Trump prijetnjom da će znatno podići carine na uvoz kineske robe u SAD u vrijednosti 200 milijardi dolara. U SAD-u su prošlog tjedna ulagači povukli iz dionica oko 14 milijardi dolara, uvjerljivo najveći iznos od kraja siječnja, ističe se u izvješću.

"Povlačenje iz rizične imovine od 1. svibnja prekinulo je razdoblje obilnih ulaganja u dionice, a potaknula ga je postrožena monetarna politika američke i kineske središnje banke te ga ovog tjedna dodatno pospješila trauma oko trgovine", navodi ta američka banka. Sukladno svom običaju da krucijalne odluke objavljuje na društvenim mrežama, predsjednik Trump je u nedjelju na Twitteru najavio da će povećati carine na kinesku robu što je odmah izazvalo paniku na tržištima.

Posljedična rasprodaja na tržištima i pad cijena izbrisali su oko dva bilijuna dolara vrijednosti dionica diljem svijeta.  Tražeći sigurne luke za zaštitu imovine ulagači pojačano ulažu u obveznice koje su privukle 7,3 milijarde dolara. Ta kategorija imovine, inače, kontinuirano bilježi neto priljev kapitala unatrag godinu i pol dana. "Trgovinski rat praćen carinama na sve vrste proizvoda u trgovinskoj razmjeni SAD-a i Kine gurnut će svjetsko gospodarstvo u recesiju", upozorila je banka u zasebnoj bilješci klijentima. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

dragon2000, 13.05.2019. u 20:55
Odlican naslov haha. Jer inace se dionice ne prodaju na burzama pa je prosli tjedan izuzetak. Valjda se inace samo kupuju. Poslovni zna.

Puno više nego inače su se prodavale nego su se kupovale i to je uzrokovalo pad cijene po kojoj se određene dionice prodaju. Hrvati su inače nisko inteligentan narod pa me ne čudi da ti ništa nije jasno.

Odlican naslov haha. Jer inace se dionice ne prodaju na burzama pa je prosli tjedan izuzetak. Valjda se inace samo kupuju. Poslovni zna.

A za koliko je onda kupljeno dionica 🙂

New Report

Close