U potrazi za ulagačima na ZSE-u do 10 SME-ova godišnje

Autor: Suzana Varošanec , 01. siječanj 2018. u 22:00
U Hrvatskoj se 13.440 tvrtki može klasificirati kao srednje i male/ Igor Kralj/PIXSELL

Ohrabruju iskustva drugih zemalja, posebice Poljske u kojoj je na Progress Marketu izlistano 400 SME-a.

Zagrebačka burza provodi operativne pripreme za novi proizvod na tržištu kapitala Progress platformu koji prema najavama kreće u prvom kvartalu.

Kako to znači intenzivirano identificiranje kruga savjetnika i tvrtki iz tog sektora za prva listanja, sudeći prema sve većem interesu savjetničkih društava, otvara se pitanje kakav će biti interes i hoće li to donijeti veći broj SME-ova koji će koristiti Progress market za razvoj poslovanja. Primjerice, nakon što se ista prilika  financiranja razvoja poslovanja i poboljšanja kapitalne strukture pružila SME-ovima u Poljskoj, alternativan način prikupljanja kapitala u kojem se s dužničkog fokus seli na dionički kapital se pokazao kao vrlo uspješan.

Danas je u Poljskoj više od 400 SME-ova koje su tako listani došli u poziciju kapitalnog jačanja i razvoja. Što se nas tiče, svi se slažu da je u ovoj fazi teško reći o kojem broju i vrsti kompanija će se raditi. Otvoreno je i pitanje kako će naše tržište reagirati, odnosno koliko će konkretna pozitivna iskustva korespondirati s faktorom velikog potencijala: 13.440 kompanija, naime, mogu se klasificirati kao srednje i male, dok njih čak 1332 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura, pa takvi predstavljaju ciljanu skupinu za privlačenje na Progress.

Po nekim istraživanjima, očekuje se da će se na Progress platformi godišnje listirati nekoliko SME poduzetnika – primjerice okvirno između 3 i 10 poduzetnika, što se doznaje iz redova upućenih analitičara i nominiranih savjetnika. Iz Mazarsa koji je također u funkciji savjetnika  pritom skreću pozornost na činjenicu da tek treba u praksi utvrditi što će se zaista dogoditi, iako  prema Mazarsovom Andriji Garofuliću, ohrabruju iskustva nekih država gdje ovakva tržišta uspješno funkcioniraju, u prvom redu Poljske.

Cijeli proces listiranja je reguliran te SME-ovi mogu računati na jasno definiran proces i jasna očekivanja u smislu objave informacija. Zamišljeno je da svaki SME koji želi biti uključen na platformu mora izabrati jednog od nominiranih savjetnika koji će mu pomoći u prilagodbi zahtjevima tržišta. Ulagačima će platforma ponuditi određenu razinu sigurnosti u smislu transparentnosti informacija o SME-u i transparentnosti procesa, uz mogućnost izlaznih strategija za ulagače koji će lakše realizirati preprodaju vlasničkih udjela u SME-ovima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close