U elitno društvo financijskih znalaca primljeno još 20 hrvatskih članova

Autor: Tomislav Pili , 24. ožujak 2022. u 22:00
Maja Bešević Vlajo, predsjednica CFA Udruge Hrvatska/PD

U Zagrebu održana treća dodjela CFA titula u organizaciji hrvatskog ogranka.

Nakon trogodišnje pauze zbog epidemioloških restrikcija, ovoga je tjedna u prestižno društvo međunarodno priznatih financijskih analitičara primljeno još 20 hrvatskih članova.

CFA (Chartered Financial Analyst) povelja je najpoznatija svjetska akreditacija za investicijske profesionalce. O kakvom se elitnom društvu radi govori činjenica da tri razine zahtjevnih ispita koji traju 6 sati položi samo svaki peti polaznik.

Tri opsežna ispita
Na trećoj dodjeli koju je organiziralo hrvatsko CFA društvo povelje su primateljima svečano uručili Maja Bešević Vlajo, predsjednica CFA Udruge Hrvatska, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze te Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Kako su pojasnili u udruzi, CFA titulu investicijski profesionalci mogu steći nakon uspješno položenih ispita te četiri godine iskustva u radu u financijskoj industriji. Program se sastoji od tri opsežna ispita koji pokrivaju akademsku teoriju, aktualnu investicijsku praksu te osobito etičke i profesionalne standarde.

35

posto žena u članstvu broji hrvatsko CFA društvo po čemu je među vodećima

U cijelom svijetu CFA titulom se diči 170.000 financijskih analitičara u 160 država, pa u udruzi kažu da su prisutni u više država nego McDonald’s čiji se restorani mogu pronaći u 120 država svijeta. CFA udruga Hrvatska trenutačno broji 90 članova, od čega je 35 posto žena po čemu je naša organizacija među vodećima u svijetu.

Naime, više žena u svom članstvu ima samo rumunjska udruga s udjelom od 45 posto, a zanimljivo je da CFA društva u zapadnoj Europi imaju ponegdje svega 10-ak posto članica.

Zlatni standard
Osim u investicijskim društvima, financijski profesionalci sa CFA titulama karijeru mogu nastaviti i u mirovinskim društvima, bankama i osiguravajućim društvima.

CFA udruga u Hrvatskoj je osnovana prije četiri godine te aktivno radi na promicanju CFA povelje kao zlatnog standarda u financijskoj industriji, potiče razvoj financijskih tržišta s ciljem društvene dobrobiti, aktivno radi na financijskoj pismenosti stanovništva te promovira domaće financijsko tržište unutar globalne zajednice CFA društava.

Uz navedeno, Udruga nudi svojim članovima i kandidatima niz prilika za stručno usavršavanje, organizira stručne skupove, ali i različita profesionalna networking događanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close