Tvrtke lakše do novca na burzi

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 27. lipanj 2017. u 22:00
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze/Tomislav Miletić/PIXSELL

Platforma ZSE-a.

Malim i srednjim tvrtkama uskoro će kroz novu platformu Zagrebačke burze biti omogućeno prikupljanje kapitala koji ne mogu dobiti u banci.

Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže da se burza uključila u projekt Unije tržišta kapitala Europske komisije kroz koju se, između ostaloga, želi malim i srednjim tvrtkama omogućiti brži pristup kapitalu te tako jači razvoj i veća mogućnost investiranja. Upravo zbog ograničenih mogućnosti financiranja poslovanja putem tržišta kapitala u EU u odnosu na američko, profil rizičnosti investicija koje se financiraju znatno je konzervativniji nego u Europi.

Tako često inovativne i visokotehnološke kompanije ne mogu financirati svoj rast. "Za projekt smo osigurali sredstva putem tehničke pomoći EBRD-a te angažirali KPMG kao konzultanta. Željeli smo vidjeti kakva je situacija u ostalim zemljama te se pripremiti na novu regulativu EU koja stupa na snagu 1. siječnja, a kojoj je cilj jačanje tržišta kapitala. U EU se oko 70 posto sredstava prikuplja kreditima, a 30 posto na burzama, dok je u SAD-u obrnuto", naglasila je Gažić.

Za prikupljanje kapitala tvrtke neće morati izrađivati prospekt, već informacijski memorandum, pa će postupak biti jednostavniji i jeftiniji. "No, time će za burzu rizik i odgovornost biti veći, budući da ćemo sami morati napraviti selekciju kako bismo utvrdili koje su tvrtke spremne za platformu – kakvi su im izvještaji, bilanca, što nude ulagačima", kazala je Gažić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close