Tržišna kapitalizacija Applea premašila tri bilijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2023. u 22:00
Dionice Applea porasle su gotovo 46 posto ove godine/REUTERS

Tržišna vrijednost proizvođača iPhonea nakratko je probila razinu od tri bilijuna dolara 3. siječnja prošle godine prije nego što je trgovanje zaključeno malo ispod te oznake.

Tržišna kapitalizacija Applea u petak je probila granicu od tri bilijuna dolara po prvi put od siječnja prošle godine. Skok cijene odraz je optimizma ulagača da će kompanija uspjeti povećati prihode čak i dok istražuje nova tržišta poput virtualne stvarnosti, piše Reuters.

Dionice Applea, ujedno i najvrednije kompanije u svijetu koja je uvrštena u burzovnu trgovinu, porasle su 1,3 posto na 191,99 dolara u jutarnjoj trgovini u petak. Tržišna vrijednost proizvođača iPhonea nakratko je probila razinu od tri bilijuna dolara 3. siječnja prošle godine prije nego što je trgovanje zaključeno malo ispod te oznake.

Najnoviji rast cijene dionica Applea dolazi u trenutku rasta tehnoloških dionica zbog očekivanja da američke Federalne rezerve možda usporavaju tempo povećanja kamata, ali i ‘hypea’ oko umjetne inteligencije i njezinog disruptivnog utjecaja na gotovo sve aspekte obrazovanja i poslovanja.

Prodaja iPhonea, najizdašnijeg aduta s Appleovih proizvodnih linija, bolja je od očekivane tijekom drugog tromjesečja ove godine. Također, uvođenje novih proizvoda, uključujući slušalice s proširenom stvarnošću pod nazivom Vision Pro u lipnju, naglašavaju otpornost tehnološkog diva u nesigurnom gospodarskom okruženju, piše Reuters.

Samo četiri druge američke tvrtke mogu se pohvaliti tržišnom kapitalizacijom iznad bilijun dolara. Riječ je o vlasniku Googlea Alphabetu, Microsoftu, Amazonu i Nvidiji.

Dionice Applea skočile gotovo 46 posto ove godine, a dionice Tesle i Mete su se više nego udvostručile. Također, gotovo 180-postotni rast cijene Nvidije ove godine katapultiralo je tog proizvođača čipova u klub vrijedan bilijun dolara, zaključuje Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close