Trumpova potpora Hong Kongu preplašila burze

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2019. u 22:01
U najvećem minusu među europskim tržištima bio je indeks Londonske burze/REUTERS

Potpora SAD-a prosvjednicima mogla bi dodatno rasrditi Kinu i unazaditi trgovinske pregovore.

Trgovinski rat ne prestaje biti glavna tema na globalnim burzama.

Na europskim tržištima dionica u četvrtak su najznačajniji burzovni indeksi redom oslabili jer trgovci strahuju da će američko iskazivanje potpore prosvjednicima u Hong Kongu prigušiti izglede za skoro postizanje trgovinskog sporazuma s Pekingom.

Četvrti dan minusa  
Paneuropski STOXX 600 indeks u takvom je ozračju oko 15.30 sati bilježio pad od 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši na 402,45 bodova. To znači da je na gubitku četvrti dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,6 posto, na 7217 bodova.

 

0,3 posto

minusa bilježio je europski indeks STOXX 600

Frankfurtski DAX i pariški CAC bilježili su pak blage dobitke: njemački je indeks ojačao tek 0,02 posto, na 13.160 bodova dok je mjerilo francuskih dionica raslo 0,1 posto na 5887 bodova. Većina europskih podsektora bila je u debelom minusu, predvođena rudarskim, tehnološkim i energetskim kompanijama koje su najizloženije globalnim trgovinskim napetostima. Njhovi su indeksi bili u minusu oko jedan posto.

Potpis na dva zakona 
U fokusu tržišnih sudionika bilo je izvješće Reutersa u kojem neimenovani izvor navodi da se očekuje da će američki predsjednik Donald Trump potpisati dva zakona koja je usvojio američki Kongres sa ciljem iskazivanja podrške prosvjednicima u Hong Kongu. Takav potez zasigurno će dodatno rasrditi Kinu, špekulira Reuters.

Ta je agencija u srijedu izvijestila, pozivajući se na trgovinske stručnjake i izvore bliske Bijeloj kući, da bi se dovršetak prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma mogao protegnuti na iduću godinu. Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, drugi dan zaredom.

Komentirajte prvi

New Report

Close