Trgovinski tjedan započeo u ‘zelenom’, u fokusu opet Podravka

Autor: Ana Blašković , 27. rujan 2021. u 22:00
Dionica Podravke obilježila početak tjedna na Zagrebačkoj burzi/PIXSELL

Iako je volumen znatno ispod prošlotjednih paketa, izvjesno se dio ulagača priprema na moguće nove rošade među najvećim igračima.

Posljednji trgovinski tjedan u rujnu započeo je optimistično na europskim burzama, kao i na domaćem tržištu kapitala na kojem je u fokusu opet bila Podravka.

Cijene dionica na burzama guraju naftni sektor na krilima rasta cijena nafte, pozitivan sentiment stiže i zahvaljujući rezultatima njemačkih parlamentarnih izbora na kojima je relativnu pobjedu uzeo SPD.

Slabiji interes

I domaća burza započela je trgovinski tjedan u ‘zelenom’. Dionički indeks CROBEX porastao je 0,19 posto na 1978,99 bodova. Prva u fokusu investitora ponovno je bila Podravka s gotovo 2,6 milijuna kuna prometa pri čemu se cijena dionici koprivničke kompanije popela 1,65 posto, na 616 kuna.

Netom prije zatvaranja trgovanja u poslijepodnevnim satima vlasnika je promijenilo 4258 dionica. Premda je takav volumen znatno ispod paketa koji su se trgovali prošlog tjedna i koji su označili ulazak Mesne industrije braća Pivac u top 10 dioničara Podravke, izvjesno se dio ulagača priprema na moguće nove rošade među najvećim igračima.

I najnovije pojačanje na Zagrebačkoj burzi, dionica Spana, u ponedjeljak je bila na listi deset najtrgovanijih.

Nakon uvrštenja u trgovinu po 175 kuna za dionicu prošlog četvrtka nakon čega je dionica u jednom trenutku dosegnula i 218 kuna, u petak joj je vrijednost korigirana na 200 kuna.

U ponedjeljak je protrgovano 1193 dionice, pri čemu se cijena Spanovoj dionici kretala između 200 i 202 kune uz kumulativnih 240 tisuća kuna prometa.

Skok cijena nafte

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je jutarnjim satima u plusu 0,6 posto.

Uzlazni trend zabilježio je i londonski FTSE indeks koji je ojačao 0,60 posto, na 7092 boda. Frankfurtski DAX porastao 0,85 posto, na 15.666 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 6672 boda.

Rast cijene barela nafte na londonskom tržištu, na najviše razine u gotovo tri godine, pogurao je dionice u naftnom sektoru više od jedan posto.

Iako je cijena nafte u uzlaznom trendu, naftne kompanije, uključujući i Inu, i dalje osjećaju posljedice pada potražnje (i cijena) tijekom smanjene ekonomske aktivnosti za vrijeme restrikacija u 2020. godini.

Na europska dionička tržišta ponedjeljak je dionio uklanjanje neizvjesnosti oko njemačkih izbora s obzirom na proglašenu pobjedu socijaldemokrata koji su osvojili 206 od 735 mjesta u parlamentu. Premda pregovori o koaliranju tek slijede, zadnja opcija je (barem zasad) velika koalicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close