Trgovanje dionicama na Zagrebačkoj burzi u lipnju bolje za 11,5 posto

Autor: Tomislav Pili , 02. srpanj 2020. u 22:00
Tržišna kapitalizacija prošloga je mjeseca neznatno smanjena, za 0,2 posto/Marin Tironi/PIXSELL

U odnosu na svibanj, promet unutar knjige ponuda bio je viši za gotovo 21 posto dok dionički promet bilježi poboljšanje od 11,5 posto

Burzovni promet u lipnju na Zagrebačkoj burzi donio je određeno poboljšanje na mjesečnoj razini, ali u odnosu na prošlu godinu ipak bilježi primjetan minus.

Kako stoji u mjesečnom izvješću, prošloga mjeseca ostvaren je promet unutar knjige ponuda od 160,3 milijuna kuna, od čega je dionički promet dosegao 129,4 milijuna kuna.

U odnosu na svibanj, promet unutar knjige ponuda bio je viši za gotovo 21 posto dok dionički promet bilježi poboljšanje od 11,5 posto.

Međutim, pogled u lanjsku statistiku pokazuje da je dionički promet na godišnjoj razini niži za 8 posto. No, zato je ukupni promet – zbog daleko boljeg ovogodišnjeg prometa obveznicama od 30,8 milijuna kuna – porastao blagih 1,2 posto.

Vrijednost tržišta iskazana tržišnom kapitalizacijom od 248,2 milijarde kuna ostala je približno ista, odnosno ukupno je smanjena za 0,2 posto, stoji u izvješću Zagrebačke burze. Dionička kapitalizacija dosegla je 132,4 milijarde kuna što je 0,9 posto niže nego u svibnju.

Većina indeksa neznatno je oslabjela – CROBEX, CROBEX10 i CROBEXtr, CROBEXturist i CROBEXplus manje od 1 posto, dok je CROBEXkonstrukt rastao više od 10 posto. Najveći pad od 3,5 posto bilježi mjerilo industrijskog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close