Tehnološki IPO-i gube zvjezdani status

Autor: Marina Biluš , 18. listopad 2015. u 22:00
Prosper kojeg vodi A. Vermut odgodio je IPO

Čak 42% ovogodišnjih burzovnih debitanata pretrpjelo pad vrijednosti dionice.

Izlasci američkih tehnoloških kompanija na burze donedavno su imali zvjezdani status među ulagačima, no njihov sjaj počeo je blijediti.  

Istraživanje koje je proveo Reuters pokazalo je da pet od 12, odnosno 42 posto, američkih tehnoloških tvrtki koje su ove godine krenule u inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), postiglo cijenu dionice po vrednovanju ispod ili približno jednaku onoj koju su imali u vrijeme prikupljanja kapitala kod privatnih investitora. Usporedbe radi, prošle godine s tom se situacijom suočilo 24 posto od ukupno 29 kompanija iz tehnološkog sektora koje su debitirale na burzi.

Najsvježiji primjer ovogodišnjeg trenda je IPO tvrtke Pure Storage PSTG.N u čijem je burzovnom debiju početkom mjeseca vrijednost postavljena na 3,1 milijardu dolara, gotovo jednako valuaciji na privatnom tržištu. Ipak, analitičari upozoravaju da pad kompanijske vrijednosti u IPO-u ne znači nužno i lošije izglede za samu tvrtku. To, pak, dokazuje primjer Hortonworks'a čije su dionice trenutno na 34 posto višoj cijeni od one postignute izlaskom na burzu početkom godine kada im je valuacija bila 40 posto niža od očekivane.  

Sve to nesumnjivo je barem jedan od razloga zbog kojeg je nemali broj tvrtku iz Silicijske doline na neko vrijeme odgodio planirani izlazak na burzu. Među njima je i Prosper Marketplace kojeg je, čini se, dobrano uplašilo iskustvo rivala OnDecka čija je valuacija nakon IPO-a pala s 1,3 milijarde na 624 milijuna dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close