Tehnološke dionice iz Kine povukle u minus Aziju

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2022. u 22:00
Cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su između 0,4 i 2,5 posto/Reuters

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 1,4 posto, nakon rasta prošloga tjedna.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer će najveće središnje banke u svijetu nastaviti agresivno podizati kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 1,4 posto, nakon rasta prošloga tjedna.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,5 posto. U Japanu i Južnoj Koreji zbog praznika nije se radilo. Azijske burze prate pad Wall Streeta u petak, kada su vodeći američki indeksi skliznuli više od 2 posto.

Na prodaju dionica ulagače su naveli podaci da je u rujnu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto više nego što se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,5 posto, dok se očekivalo 3,7 posto.

To je dobra vijest jer pokazuju da je tržište rada i dalje snažno i da gospodarstvo raste. No, po pitanju inflacije, to je loša vijest jer se može očekivati daljnji rast plaća, pa time i inflacijskih pritisaka. A to znači da će Fed i dalje agresivno zaoštravati monetarnu politiku. Isto se uskoro očekuje od Europske središnje banke, kao i britanske.

“U središtu smo najvećeg i najviše sinkroniziranog zaoštravanja monetarne politike u svijetu u više od tri desetljeća. Od te tri banke očekujemo daljnje povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova”, kaže Bruce Kasman, direktor ekonomskih istraživanja u banci JPMorgan.

Pod najvećim su pritiskom jučer bile cijene dionica kineskih tehnoloških kompanija, nakon što su u petak američke vlasti iz sigurnosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Komentirajte prvi

New Report

Close