Tehnika: Više je razloga zašto smo podbacili u devet mjeseci

Autor: Suzana Varošanec , 30. listopad 2019. u 17:20
Foto: T. Miletić/PIXSELL

Prema zadnjim podacima, gubitak iznosi 25 milijuna kuna, a tvrtka raspolaže sa 140 milijuna kuna vrijednosti radova za 2019.

Zagrebačka građevinska kompanija Tehnika očekuje okončanje postupka predstečajne nagodbe do kraja godine, odnosno najkasnije početkom 2020. Pritom se pokazuje da i u navedenom postupku tijekom ove godine bilježe nastavak negativnog poslovanja, iako važno je primijetiti da je riječ o značajno nižim razinama.

Za razliku od usporednog razdoblja prošle godine kada je gubitak iznosio 98 milijuna kuna, u promatranome razdoblju bila je planirana dobit, no kompanija u kojoj radi 390 zaposlenika taj poslovni plan zbog nekoliko razloga nije ostvarila pa je ostvaren gubitak u iznosu od 25 milijuna kuna.

Inače, ukupni mjesečni prihod po zaposlenome iznosi 5160 eura, gubitak po zaposlenome je bitno viši – 8753 eura, dok s druge strane prosječna mjesečna plaća njezinih radnika u Hrvatskoj iznosi neto 6233 kune te praktički nije rasla.  

U izvješću Tehnike koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi navodi se da je  zbog niza razloga došlo do značajnog podbačaja plana prihoda kao i negativnog rezultata. Prvi je nedostatak ugovorenih radova na početku godine uvjetovanih nemogućnošću dobivanja bankarskih garancija za avanse, dobro izvršenje posla i za garantni period, zatim to su problemi s likvidnošću i nedostatak proizvodnih radnika.  

Prema zadnjim podacima Tehnika raspolaže sa 140 milijuna kuna vrijednosti radova za 2019. Usto, radovi pred ugovaranjem i projekti u pripremi iznose daljnjih 60 milijuna kuna, a svi se odnose na 2020.

"Napominjemo da je realiziran dio mjera i aktivnosti predviđenih planom restrukturiranja. Riješili smo se neprofitabilnih dijelova društva kao što su Projektni zavod, Prodajni centar Jankomir i betonara te smanjili nesrazmjer koji postoji između proizvodnih radnika i tehničko administrativnog kadra", navodi Uprava.

Inače od prodaje dugotrajne imovine tvrtka je ostvarila novčane primitke u iznosu od oko 75 milijuna kuna. Usto, podsjećaju i da je realizirana prodaja dionica u vlasništvu Tehnike ESOP, kojom su prodane radničke dionice novom najvećem pojedinačnom dioničaru Luxury Real Estateu. Nekretnine u vlasništvu jedne od 15-ak tvrtki kćerki Triticuma prodane su privatnoj tvrtki Q Summer, registriranoj tijekom ove godine na dubrovačkom Trgovačkom sudu.

Nadalje, za tvrtke kćeri Tehnika Vrbani i Tehnika Zvonimir pokrenut je predstečajni postupak, dok je za Zlatno jezero iz Koprivnice i TP – Projektiranje pokrenut stečajni postupak.

Uprava očekuje da će i ostale mjere predviđene planom restrukturiranja, uz ugovaranje novih poslova u preostalom dijelu godine i u 2020., stabilizirati Tehniku te je vratiti, kažu, u kakve-takve normalne okvire.

Zaključno iznose i da postupak predstečajne nagodbe za sada ide prema planu uobičajenom dinamikom te se njegovo okončanje očekuje do kraja ove godine, odnosno najkasnije početkom 2020.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prodali ukradeno radnicima

Držite se.

Sretno!

New Report

Close