TDR istiskuje preostale male dioničare Hrvatskih duhana

Autor: Jadranka Dozan , 30. siječanj 2023. u 22:00
Hrvatski duhani za 9. ožujka najavili su održavanje skupštine/D. Špehar/PIXSELL

Hrvatski duhani za 9. ožujka najavili su održavanje skupštine u Kanfanaru.

Rovinjski TDR u vlasništvu British American Tobaccoa (BAT) tijekom prošle godine napokon je osigurao prag vlasničkog udjela u Hrvatskim duhanima koji mu omogućuje da krene u postupak istiskivanja preostalih manjinskih dioničara virovitičke tvrtke.

Hrvatski duhani za 9. ožujka najavili su održavanje skupštine u Kanfanaru, na kojoj će se odlučivati upravo o prijedlogu prijenosa dionica manjinskih dioničara na TDR kao glavnog dioničara koji drži više od 95 posto dionica HD-a.

Doda li se tome 3,15 posto dionica u trezoru, predmetom tzv. squeeze outa je 11.056 dionica koje predstavljaju 1,3 posto temeljnog kapitala.

Malim dioničarima u tom će se postupku ponuditi otpremnina od 46,72 eura (352 kune), a kako se navodi u skupštinskom pozivu, primjerenost visine otpremnine utvrdio je sudski vještak Čorluka revizija kojeg je za to imenovao bjelovarski Trgovački sud.

S obzirom na broj dionica u rukama malih dioničara, njima će TDR ukupno isplatiti oko 516 tisuća eura (nešto manje od 3,9 milijuna kuna).

TDR je u lov na 95 posto dionica odnosno prag za squeeze out krenuo još sredinom 2021. kad je dioničarima bio ponudio otkup dionica po cijeni od 225 kuna. Cijena u postupku istiskivanja je, dakle, više nego upola (56%) veća od tadašnje. Hoće li to zadovoljiti preostale dioničare, tek će se vidjeti, no za eventualno osporavanje visine otpremnine ostaje tek sudski put.

Zna li se da su proteklih godina manjinski dioničari uoči skupština redovito iskazivali nezadovoljstvo zbog neisplate dividendi i podnosili protuprijedloge o njihovim isplatama, ne bi iznenadilo da se po završetku squeeze outa neki od najupornijih odvaže i na sudsko propitivanje fer vrijednosti otpremnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close