Tankerska sprema preuzimanje Atlantske plovidbe

Autor: Poslovni dnevnik , 05. studeni 2023. u 22:00
Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe koja je već kod Jadroplova pokazala interes za veću diverzifikaciju/L. Stanzl/PIXSELL

S dionicama koje je imala od ranije, Tankerska ukupno drži 818.563 dionice Atlantske plovidbe, što predstavlja 39,1 posto temeljnog kapitala te je stoga nastala obveza za preuzimanje.

Tankerska plovidba izvijestila je u petak da je nastala obveza da objavi ponudu za preuzimanje Atlantske plovidbe te da će to učiniti u zakonskom roku.

Tankerska plovidba sudjelovala je u postupku povećanja temeljnog kapitala dubrovačkog brodara, koja je završila 11. listopada, pri čemu je upisala i uplatila 638.501 dionicu Atlantske plovidbe, odnosno 32,65 posto njezinog temeljnog kapitala.

S dionicama koje je imala od ranije, Tankerska ukupno drži 818.563 dionice Atlantske plovidbe, što predstavlja 39,1 posto temeljnog kapitala te je stoga nastala obveza za preuzimanje. Atlantska je 26. rujna objavila javni poziv postojećim dioničarima za povećanje kapitala izdanjem najmanje 348.875, a najviše 697.760 novih redovnih dionica, uz raspon cijene od 53,50 do 60 eura za jednu novu dionicu.

Javna je ponuda trajala od 28. rujna do uključujući 11. listopada, a dan poslije isteka tog roka, 12. listopada, izvršni direktori i Upravni odbor utvrdili su da će se nove dionice izdati po cijeni od 53,5 eura po dionici.

Kako smo ranije pisali, neki oblik strateškog partnerstva i/li stvaranja brodarske grupacije pod čijim bi okriljem bila flota koja pokriva i tankerski i prijevoz rasutog tereta, načelno bi imala smisla već s obzirom na cikličnost brodarskog biznisa. Trenutačno je u pogledu vozarina stanje bitno bolje kod tankera negoli kod brodara za prijevoz rasutog tereta, ali stvari se brzo mogu promijeniti.

Tankerska plovidba je već u slučaju Jadroplova pokazala zainteresiranost za veću diverzifikaciju. Flotu zadarskog brodara trenutačno većinom čine tankeri, ali u svojoj floti ima i tri takozvana ‘bulka’ (brodovi za prijevoz rasutog tereta). 

Komentirajte prvi

New Report

Close