Zadarska kompanija u većinskom vlasništvu Ivana Čermaka povlači se sa Zagrebačke burze

Autor: Tomislav Pili , 13. svibanj 2019. u 08:03
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dioničari koji se na skupštini usprotive povlačenju s burze bit će obeštećeni, no po kojoj cijeni tek ostaje vidjeti.

Domaće tržište kapitala ostaje bez još jednog izdavatelja; potvrdi li skupština dioničara prijedlog Uprave, sa Zagrebačke burze uskoro slijedi delistiranje dionica zadarskog Tankerkomerca, kompanije u većinskom vlasništvu generala Ivana Čermaka.

U pozivu za skupštinu koja će se održati 18. lipnja u Zadru na dnevnom redu nalazi se samo jedna točka – povlačenje dionica iz redovne kotacije burze. Riječ je o 34.182 dionice u nominalnom iznosu od 1880 kuna.

Dionica bez trgovine 
Premda je u vlasništvu Čermaka paket od 63 posto dionica što znači da će odluka proći na skupštini, svi dioničari koji se eventualno usprotive povlačenju s burze bit će obeštećeni, no po kojoj cijeni tek ostaje vidjeti. "Društvo se neopozivo obvezuje od svih dioničara koji su glasovali protiv povlačenja s uvrštenja s Redovnog tržišta Zagrebačke burze otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.

 

65 milijuna

eura ulaganja najavio je Čermak prilikom kupnje tvrtke u Zadru

Pravična naknada će se utvrditi elaboratom procjeni fer vrijednosti dionice revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora", pojašnjava tvrtka na čijem je čelu nekadašnji direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić. Naime, u slučaju nelikvidnosti dionice kakva je Tankerkomercova koja je zadnji puta protrgovana u ožujku 2018. za 206 kuna, Zakon o tržištu kapitala nalaže da se fer cijena utvrđuje elaboratom koji potpisuje ovlašteni revizor. 

Ključ je marina Zadar
Nakon što odluka o delistiranju bude povučena s burze, svi dioničari koji se s njom ne slažu obeštećenje mogu tražiti u roku tri mjeseca od upisa odluke u sudski registar. Otkupom bankarskih potraživanja i udjela malih dioničara posrnuli Tankerkomerc kupila je Čermakova tvrtka Crodux Derivati Dva 2018. nakon višegodišnje suradnje s terminalom u Gaženici.

Uz terminal, glavni biznis je nautički turizam, konkretno marina Zadar koja se s državom tuži oko koncesije, a koju je dugo "mjerkao" turski Dogus.  Čermak je najavio ulaganja u energetiku i turizam od najmanje 65 milijuna eura te zapošljavanje 500 ljudi. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

I tako malo pomalo Ce svi sa burze.. zasto da i ostaje itko . Ovo je postala smijurija a ne burza.. a s druge strane opet gl.pi zakoni koji sve dozvoljavaju..

pa naravno, svi muljatori nisu na burzi, zašto bi davali izvješća o stanju kompanije.

New Report

Close