Svjetske dionice prekinule rast nakon šest tjedana

Autor: Tomislav Pili , 10. veljača 2019. u 22:01
Pod pritiskom se našao i Wall Street/REUTERS

MSCI All-Country World indeks koji prati dionice iz 47 država u petak je negativni niz produžio na treći dan.

Zabrinutost oko "zdravlja" globalne ekonomije opet je pritisnula burze, pa je indeks svjetskih dionica zabilježio prekid šestotjedne pozitivne serije.

U petak je indeks MSCI All-Country World koji prati kretanje dionica iz 47 država oslabio 0,3 posto. Time je zabilježio i treći dan gubitka. 

Znatno pogoršanje
Posljedica je to objava o znatnom pogoršanju ekonomskih izgleda u značajnim svjetskim gospodarstvima. Europska komisija u četvrtak je osjetno snizila prognoze za EU i eurozonu. Gospodarstvo EU-a tako bi prema najnovijim procjenama trebalo ove godine porasti 1,5 posto, nasuprot 1,9 posto koliko su u Bruxellesu predviđali u studenome prošle godine. Još je više – za 0,6 postotnih bodova – snižena ovogodišnja procjena gospodarskog rasta u eurozoni, na 1,3 posto.

Banka Engleske je pak smanjila procjenu rasta britanskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 1,7 na samo 1,2 posto, što bi bio najsporiji zabilježeni rast od financijske 2009. godine kada je gospodarstvo bilo u recesiji. U takvim okolnostima u petak su oslabile cijene europskih dionica, a "ulje na vatru" dolio je i nastavak trgovinskih tenzija između Kine i SAD-a. Nakon 14 sati paneuropski indeks STOXX 600 bio je u minusu 0,3 posto.

 

2posto

potonuo je u petak indeks Tokijske burze Nikkei

Na azijskim su burzama cijene dionica u petak znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja rasta globalnog gospodarstva, a oprezni su i zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,7 posto, pa je od početka tjedna na gubitku 0,3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od dva posto, dok su cijene dionica na burzi u Hong Kongu pale 0,2 posto. Međutim, indeks Šangajske burze skočio je 1,3 posto.

Oživjela strahovanja 
"Ponovno su oživjela strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Uz to, ulagači su zabrinuti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine", kaže Veronica Willis, analitičarka u Wells Fargo Investment Institute. "Od početka godine tržišta su optimistična u vezi dogovora između SAD-a i Kine, no sada su ulagači pomalo nervozni", kaže Shusuke Yamada, strateg u Bank of America Merrill Lynch.

Ovoga tjedna američki trgovinski predstavnici nastavit će u Pekingu pregovore s kineskim predstavnicima, a ministar financija Steven Mnuchin kazao je da će tada nastojati postići dogovor kako bi se izbjeglo povećanje carina na kineske proizvode predviđeno za 2. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close