Svjetske burze se ‘crvene’, financijaši upozoravaju na skori veliki pad dionica

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2021. u 07:01
Zapisnik nije raspršio očekivanja da će zaoštravanje monetarne politike uskoro započeti/REUTERS

Okidač za rasprodaju objava je zapisnika sa srpanjske sjednice američke središnje banke koji sugerira da je blizu smanjenje poticaja.

Objava zapisnika sa srpanjske sjednice američke središnje banke pokrenula je pad cijena dionica na svjetskim burzama koji dio inozemnih analitičara smatra početkom značajnije korekcije.

Iako se neki čak i pribojavaju i dolaska “medvjeđeg tržišta”, što bi značilo da bi pad iznosio više od 20 posto, financijaši smatraju kako su još uvijek odlični rezultati poslovanja brana takvom scenariju.

STOXX pao 2 posto

Na europskim burzama cijene dionica u četvrtak su bile u minusu gotovo dva posto zbog zabrinutosti investitora da će uskoro započeti globalno zaoštravanje monetarnih politika koje će označiti kraj ere jeftinog novca.

Paneuropski STOXX 600 oko 13 sati bio je u minusu 1,95 posto, na 465 bodova te se kretao oko najnižih razina u zadnja dva tjedna. Pritom su svi dionički sektori u crvenome, a najviše proizvođača sirovina, nafte i plina te turistički sektor.

Istodobno, frankfurtski DAX pao je 1,8 posto, na 15.679 bodova, londonski FTSE indeks potonuo je 2 posto, na 7025 bodova, a pariški CAC čak 2,5 posto, na 6603 boda. Europske burze prate tako gubitke na Wall Streetu u srijedu po objavi zapisnika s Fedove sjednice održane potkraj srpnja.

Taj zapisnik pokazao je da je američko gospodarstvo dostiglo cilj inflacije te da je blizu ispunjavanja kriterija zaposlenosti. Također, pokazao je da Fed razmatra smanjenje programa kupnje obveznica, no isto tako i da postoje različita mišljenja unutar Feda hoće li povući taj potez ove godine ili od iduće.

“Fedov zapisnik nije raspršio očekivanja da će zaoštravanje monetarne politike uskoro započeti. Blizu smo tome, a ljudi ne znaju kako bi reagirali na to”, kaže Peter Tuz, predsjednik Chase Investment Counsela.

“Fedov efekt” prelio se i na azijske burze koje su jučer potonule na najnižu razinu od početka godine. Terminski ugovori na američke burzovne indekse sugerirali su još jednu veliku rasprodaju na Wall Streetu u četvrtak s obzirom da su izvedenice na Dow Jones pale 300 bodova.

No, valja naglasiti kako su sva tri vodeća američka indeksa za ovu godinu u plusu između 14 i 18 posto. Burzovni analitičari pozivaju se na statistiku koja pokazuje da su ispred nas dva mjeseca koja su osobito zloglasna za dionice.

Neće biti reprize ožujka 2020.

Naime, rujan je, statistički gledano, najgori mjesec za dionice. Potom slijedi listopad koji je zloglasan zbog potonuća burze 1929., 1987., 2008. i 2018. godine. Iako širenje delta soja koronavirusa sve više zabrinjava epidemiologe, a time i financijaše, analitičari smatraju kako nema govora da burzi slijedi slom kao u ožujku 2020. godine.

Kako piše CNN, analitičari procjenjuju da je rast profitabilnosti američkih kompanija na godišnjoj razini dosegao svoj vrhunac u drugom tromjesečju.

Korporativne zarade će vjerojatno nastaviti rasti, ali će dinamika značajno usporiti u drugom polugodištu ove kao i tijekom 2022. godine. Posebice ako Fed počne smanjivati iznos mjesečnih kupnji obveznica već krajem ove godine, a kamatne stope povećavati najranije iduće.

“Jaz između ekonomskih indikatora i cijena dionica je nerazuman što sugerira postojanje potencijala za izraženu korekciju nadolje”, kazao je Ipek Ozkardeskaya, analitičar Swissquotea.

Komentirajte prvi

New Report

Close