Svjetske burze porasle, Fed neće žuriti s višim kamatama

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2015. u 22:01
Fed kamate neće podizati prije iduće godine/FOTOLIA

S&P 500 indeks ostvario je najveći tjedni skok od prosinca 2014. Rezultat je to oporavka tržišta.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna indeksi su snažno porasli, zahvaljujući oporavku cijena nafte i sirovina, kao i uvjerenju ulagača da američki Fed neće povećati kamate do iduće godine.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 3,7 posto, na 17.084 boda, dok je S&P 500 porastao 3,3 posto, na 2014 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 4830 bodova. Za S&P 500 indeks to je najveći tjedni skok od prosinca 2014. godine, a rezultat je oporavka tržišta nakon oštrog pada cijena dionica u kolovozu i rujnu zbog zabrinutosti oko globalnog gospodarskog rasta i neizvjesnosti oko kamatnih stopa. Cijene nafte u Londonu i New Yorku proteklog su tjedna porasle otprilike 9 posto, što je njihov najveći tjedni skok u zadnjih šest tjedana.

Cijene sirovina po CRB indeksu, globalnom pokazatelju cijena sirovina, također je protekloga tjedna snažno skočio, 4,4 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak od 2012. godine. Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica u energetskom i rudarskom sektoru. "Imali smo doista snažan uzlet. Raspoloženje prije osam dana bilo je ekstremno loše, a sada je postalo optimističnije. To signalizira da je vrijeme da se tržište ponovno zakotrlja", kaže Jon Merriman, direktor u tvrtki Merriman Holdings.

 

2,6posto

porastao je prošli tjedan Nasdaq indeks

Optimističnije raspoloženje na burzama uslijedilo je nakon što je zapisnik s rujanske redovne sjednice Feda podržao procjene da američka središnja banka vjerojatno neće podići kamatne stope prije iduće godine. Fedov zapisnik pokazao je da su dužnosnici zabrinuti da bi globalno gospodarsko usporavanje moglo naštetiti gospodarskim izgledima SAD-a. Iako su istaknuli da vanjski potresi zasad nisu značajnije utjecali na gospodarstvo SAD-a, odlučili su zadržati kamatne stope u rujnu na rekordno niskoj razini.

Ipak, investitori su na oprezu pred zahuktavanje sezone objave financijskih izvješća kompanija za treće tromjesečje. Cijena dionice Alcoe potonula je više od 6 posto jer su prihodi i dobit najvećeg američkog proizvođača aluminija u trećem tromjesečju pali više nego što su analitičari očekivali.mTako je sezona objava poslovnih rezultata počela loše. A zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenja potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine, stoga investitori nervoznomčekaju da vide kako su kompanije zaista poslovale.

Komentirajte prvi

New Report

Close