Ove godine došli do 582 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 16. listopad 2021. u 09:00
Jedan od značajnijih IPO-a ove godine bio je online broker Robinhood/REUTERS

Nakon zahuktale prošle godine, i 2021. bi mogla donijeti visoke povrate fondovima rizičnog kapitala.

Tehnološke kompanije koje su tijekom ove godine uvrstile dionice na američkim burzama prikupile su rekordnih 582,5 milijarde dolara.

Kako pokazuju podaci PitchBooka koji prati podatke o startupima, samo tijekom trećeg tromjesečja na američkim burzama zabilježeno je 93 početnih ponuda dionica (IPO) tehnoloških tvrtki. To je najviši broj u jednom kvartalu do sada, prenosi Financial Times.

Takav skok uvrštenja na burzu sugerira kako fondove rizičnog kapitala – često vodeće investitore u startupe u inozemstvu – očekuju izvrsni povrati na ulaganja.

Time bi 2021. mogla biti već druga odlična godina za tu vrstu investitora nakon što su prošlu godinu obilježili IPO-i Airbnb-a, Snowflakea i DoorDasha. Na taj će način fondovi opravdati značajan porast ulaganja u startupe koja su po broju transakcija već sada nadmašila lanjski rekordni rezultat za čak 40 posto.

Povoljni tržišni uvjeti ohrabrili su pojedine investitore na podizanje vrednovanja startupa na takvu razinu da je uvrštenje na burzu postala jedina izvediva opcija izlaska iz ulaganja, kaže Andrew Adams, partner u investicijskoj tvrtki Oak HC/FT. Od značajnijih tehnoloških IPO-a ove godine analitičari izdvajaju Robinhood i Coinbase.

Komentirajte prvi

New Report

Close