‘Staromodne’ dionice sada su privlačnije

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2019. u 08:06
Foto: GettyImages

Nakon osam dana pada vrijednost bitcoina skliznula je na 6600 dolara nakon poruke središnje banke Kine.

Cijena najpopularnije kriptovalute bitcoin opet je u silaznoj putanji.

Prema navodima Bloomberga, bitcoin je u ponedjeljak zaronio više od 10 posto na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, produživši prošlotjedno klizanje izazvano provjerom transakcija s kriptovalutama u Kini.

Ispod ključne razine 
Digitalna valuta na azijskim je tržištima potonula čak 11 posto na 6600 dolara, a Bloomberg nije propustio podsjetiti da je bitcoin pao ispod psihološki ključne razine od 7000 dolara prvi put od svibnja. Najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji – 129,8 milijardi dolara prema podacima Coinmarketcapa – već osam uzastopnih dana gubi na vrijednosti te je blizu obaranja rekordnog negativnog niza iz 2014. godine, pokazuju podaci Bitstampa koji datiraju iz 2011. i uključuju i trgovanje tijekom vikenda.

 

79,6 posto

rasta bilježi bitcoin tijekom ove godine

No, valja naglasiti kako bitcoin i dalje bilježi značajan porast vrijednosti tijekom ove godine s obzirom da je prošlu godinu zaključio na 3674 dolara. Prema mišljenju financijskih analitičara, investitorima su trenutno zanimljivije "staromodne" vrijednosnice. "Ulagači mogu naći više radosti na tradicionalnim tržištima bez agresivne volatilnosti. Održivi rast cijene bitcoina zahtijevao bi kompletnu propast trgovinskih pregovora", ističe Jeffery Halley, stariji analitičar tržišta za regiju Azije i Pacifika u tvrtki Oanda Asia Pacific. 

Dodatno gorivo 
Dodatno gorivo trenutnom negativnom trendu dala je kineska središnja banka koja je poručila tvrtkama uključenima u poslovanje s kriptovalutama da isprave sve nepravilnosti. K tome, upozorila je investitore da budu oprezni prilikom ulaganja u digitalne valute.

Ranije ovoga mjeseca šangajski financijski regulator izdao je obavijest u kojem poziva na regulaciju tvrtki uključenih u trgovanje kriptovalutama dok su pekinške vlasti upozorile na ilegalne mjenjačnice kriptovaluta.

Međutim, razloga za silaznu putanju ima još. Analitičari naglašavaju i kako mali "rudari" bitcoina izlaze iz tog posla zbog padajućih cijena što pak izaziva dodatne prodaje kako bi se iz tog posla izašlo bez gubitka, a to je cjenovna razina između 5600 i 6400 dolara.

"Trenutno svjedočimo onome što se zove 'kapitulacija rudara' i što je bio uzrok prijašnjih velikih padova cijene bitcoina", ističe za Bloomberg Vijay Ayyar, direktor poslovnog razvoja singapurske mjenjačnice Luno.

Komentirajte prvi

New Report

Close