Span u burzovnoj premijeri skočio 19 posto, promet 6 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 24. rujan 2021. u 07:30
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić stoga ne skriva zadovoljstvo.

Prva početna ponuda dionica (IPO) tehnološke kompanije u Hrvatskoj pokazala se kao pun pogodak za domaće dioničko tržište. Nakon velikog interesa ulagača tijekom upisa dionica, kruna izlaska Spana na Zagrebačku burzu dogodila se jučerašnjim prvim danom trgovanja koji je prošao iznad svih očekivanja. Već do podneva ostvaren je promet od 4,5 milijuna kuna, a dionicom se trgovalo po 208 kune. U odnosu na 175 kuna po koliko su dionice prodane u IPO-u, cijena je skočila 18,8 posto. Tijekom trgovanja cijena se kretala između 188 i 218 kuna, da bi se na kraju zaustavila na 208 kuna što je 18,8 posto više nego u IPO-u. Iako je krajem dana trgovanje usporilo, Span je sa 5,8 milijuna kuna jučer bio uvjerljivo najtrgovanija dionica na Zagrebačkoj burzi. Prvi pratitelj, Valamar Riviera, prikupio je 914.000 kuna prometa.

Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić stoga ne skriva zadovoljstvo. “Očito je da u početnoj ponudi dionica mnogi koji su bili zainteresirani nisu kupili dionice. To potvrđuje tezu koju smo ranije isticali, ako postoji dobra investicijska priča, interes ulagača za tržište kapitala neće izostati”, kaže Gažić. Podsjetimo, Spanove dionice kupilo je više od 1000 novih dioničara. Statistika pokazuje da je najnovija pridošlica na ZSE-u postala i najtrgovanija dionica u burzovnoj premijeri od svih dionica uvrštenih od 2015. godine.

Doduše, Spanov izlazak na burzu vrlo je daleko od “zlatnih dana” Zagrebačke burze 2006. i 2007. i narodnog IPO-a Ine i HT-a. Podsjetimo, HT-ova dionica prvoga je dana trgovanja 5. listopada 2007. zabilježila promet od 237,9 milijuna kuna. No, valja naglasiti kako je HT bio daleko veći IPO tijekom kojega je telekomunikacijska kompanija dobila 245.000 novih dioničara. Na pitanje očekuje li da će ovakav interes potrajati i u narednim danima, Ivana Gažić kaže kako je za očekivati da će interes malo splasnuti. “Unatoč tome, vjerujem da smo dobili dionicu koja će značajno doprinijeti likvidnosti burze. To je rezultat i onoga što stalno zagovaramo, ako se IPO napravi na način da se uključe mali ulagači, stvaraju se uvjeti za solidnu likvidnost”, naglasila je Gažić. Mali ulagači i zaposlenici Spana u IPO-u su kupili ukupno 255.048 dionica, a institucionalni ulagači 323.152 dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close