Skori dolazak cjepiva preplavio svjetske burze optimizmom

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2020. u 22:00
Od početka travnja paneuropski STOXX 600 porastao je 9 posto, a američki S&P 500 čak 14 posto/SHUTTERSTOCK

Premda su prisutne tenzije između SAD-a i Kine, ulagači su više usmjereni na vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava.

Dionička tržišta širom svijeta snažno su skočila u utorak s obzirom da je nada u skorašnje cjepivo protiv koronavirusa i popuštanje mjera izolacije u nizu država povećalo apetit investitora prema rizičnoj imovini.

Na europskim su burzama cijene dionica znatno porasle drugi dan zaredom, pa je paneuropskim STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio oko 14.30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je u ponedjeljak skočio 1,5 posto.

Najava dodatnih poticaja

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku malo manje od 1 posto, na 6050 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 posto, na 11.468 bodova, a pariški CAC više od 1 posto, na 4585 bodova. U fokusu ulagača je postupno otvaranje gospodarstava, nakon paralize uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti trebale normalizirati.

Tim više što vlasti širom svijeta najavljuju dodatne poticajne gospodarske mjere. Nakon što je u ponedjeljak objavljeno da japanska vlada priprema novi paket poticajnih gospodarskih mjera vrijedan oko 930 milijardi dolara, koji će biti usmjeren na financijsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom, jučer je kineska središnja banka poručila da će nastaviti smanjivati kamatne stope i poduzeti druge mjere kako bi ojačala gospodarstvo.

Uz to, ulagači se nadaju i da će se uskoro razviti cjepivo protiv koronavirusa, s obzirom na vijesti iz nekoliko farmaceutskih kompanija.

Američka biotehnološka kompanija Novavax u ponedjeljak je poručila da je započela ispitivanja na ljudima svog eksperimentalnog cjepiva. Inicijalni rezultati ispitivanja očekuju se u srpnju. Američka farmaceutska kompanija Merck jučer je pak objavila kako planira surađivati s neprofitnom znanstvenom organizacijom IAVI u razvoju cjepiva.

Verbalni rat u drugom planu

Ove objave uslijedile su nakon što je prošlog tjedna tvrtka Moderna izvijestila da je svih 45 pacijenata cijepljenih njezinim eksperimentalnim cjepivom razvilo antitijela na koronavirus. Zahvaljujući tome, verbalni rat između SAD-a i Kine oko koronavirusa, trgovinskih pitanja i namjera Pekinga da uvede novi zakon o nacionalnoj sigurnosti u vezi Hong Konga u drugom je planu.

U takvom okruženju na Tokijskoj burzi indeks Nikkei skočio više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,8 i 1,8 posto. „Premda su prisutne tenzije između SAD-a i Kine, čini se da su ulagači više usmjereni na vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava u svijetu“, kazao je za Reuters Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Snažan skok američkih indeksa na otvaranju trgovanja najavljivali su i terminski ugovori, pa je tako Dow Jones indeks trebao skočiti za 500 bodova. Iako je europski STOXX 600 indeks za ovu godinu u minusu od 16 posto, od početka travnja bilježi rast od 9 posto.

Istovremeno, Dow Jones i S&P 500 tijekom drugom tromjesečja zabilježili su skok od 11, odnosno 14 posto. Podsjetimo, travanjski rast Dow Jonesa i S&P-a 500 bio je najveći mjesečni skok cijena dionica od 1987. godine.

Pandemija istopila vrijednost dionica na pet burzi

Koliko je pandemija koronavirusa imala negativnog utjecaja na tržišta dionica pokazuju i podaci tvrtke BuyShares prema kojima je tržišna kapitalizacija pet najvećih svjetskih burzi u prvom tromjesečju pala za 1,3 bilijuna dolara. Naime, krajem ožujka kapitalizacija Njujorške burze (NYSE), Nasdaqa te burzi u Šangaju, Hong Kongu i Tokiju pala je na 50,75 bilijuna dolara. Kapitalizacija Nasdaqa pala je sa 13,2 bilijuna dolara na 11,2 bilijuna dolara dok se vrijednost japanskih dionica istopila sa 6 na 5 bilijuna dolara. Burze u Šangaju i Hong Kongu svjedočile su padu od 835 milijardi dolara, sa 9,7 bilijuna dolara na 8,9 bilijuna krajem ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close