Kako je šest mega kompanija u samo tri dana ostalo bez bilijun dolara

Autor: Tomislav Pili , 10. rujan 2020. u 14:47
foto: pixabay

U tri dana Apple izgubio 325, Microsoft 219, Amazon 191, 
Alphabet 135, Tesla 109, a Facebook 89 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Čak bilijun dolara burzovne vrijednosti izbrisano je u samo tri dana kod šest najvećih američkih tehnoloških kompanija, no one i dalje vrijede značajno više nego početkom godine. Apple je 19. kolovoza dosegnuo 2 bilijuna tržišne kapitalizacije, a nakon posljednja tri trgovinska dana vrijedi 325 milijardi dolara manje. Microsoft je izgubio 219 milijardi dolara vrijednosti, Amazon je pao za 191 milijardu dolara, a Alphabetova vrijednost je okopnila za 135 milijardi dolara.

Povijesni pad Tesle

Nakon što ipak nije uvrštena u S&P 500 indeks, Teslina dionica pala je u utorak za 21 posto što je najveći dnevni pad u burzovnoj povijesti kompanije. Uz minuse zabilježene prošlog četvrtka i petka, proizvođač električnih automobila na burzi vrijedi 109 milijardi dolara manje. Na kraju, najmanji gubitak ostvario je Facebook, od 89 milijardi dolara. Razmjere trenutnog negativnog sentimenta ulagača na Wall Streetu prema tehnološkim dionicama dovoljno oslikava podatak da je 325 milijardi dolara koliko je izgubio Apple iznos jednak njegovim projiciranim prihodima za iduću kalendarsku godinu, pojasnio je za CNBC analitičar Jefferiesa Jared Weisfeld. Unatoč naoko golemim gubicima, navedene tehnološke kompanije i dalje vrijede značajno više nego početkom 2020. godine, zahvaljujući snažnom rastu cijena njihovih dionica tijekom proljeća i ljeta. Na početku ove godine tih šest kompanija imalo je ukupnu tržišnu kapitalizaciju od približno 5 bilijuna dolara. Vrhunac je postignut 2. rujna kada su vrijedile 8,2 bilijuna dolara. Nakon završetka trgovanja u utorak, njihova se kapitalizacija spustila na 7,1 bilijun dolara. Drugim riječima, unatoč velikim gubicima posljednjih dana, šest američkih tehnoloških dragulja i dalje vrijedi 2,1 bilijun dolara više nego početkom godine. I to unatoč sve bržem širenju pandemije koronavirusa i rekordnom gubitku radnih mjesta u SAD-u. Analitičari ističu kako i u toj činjenici treba tražiti pojašnjenje trenutne rasprodaje tehnoloških dionica. Naime, financijaši s Wall Streeta kažu kako pritisak na tehnološki sektor nije posljedica samo jednog okidača. Valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio oko 75 posto. I dok tom sektoru koronakriza nije nanijela veće štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Ulagači moraju odlučiti

Primjerice, cijena dionice Tesle, proizvođača električnih automobila, skočila je od početka godine čak 400 posto. Tehnološki Nasdaq indeks, u posljednja tri dana izgubio je više od 10 posto. „Bez obzira koji je razlog, investitori u tehnološki sektor moraju odlučiti je li idućih dana prilika za kupnju tih dionica, nakon što su im cijene oštro pale, ili nastaviti s prodajom kako bi povukli zaradu s tržišta”, kaže za Reuters Russ Mould, direktor u tvrtki AJ Bell Investment. Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

8,2 bilijuna

dolara iznosila je tržišna kapitalizacija šest američkih tehnoloških tvrtki na vrhuncu 2. rujna

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice. No, već tjednima se postavlja pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize.

Komentirajte prvi

New Report

Close