Sektori koji ovise o gospodarskom oporavku podigli indekse europskih burzi

Autor: Tomislav Pili , 13. siječanj 2021. u 22:00
Ojačao je naftni i plinski sektor jer cijene nafte već danima rastu/REUTERS

Ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv COVID-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak gospodarstava ubrzati.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle, dok ulagači prate vijesti o cijepljenju protiv koronavirusa i nastavku restriktivnih mjera u nekim zemljama kako bi se suzbilo širenje bolesti COVID-19.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 0,14 posto, nakon što je dan ranije ostao gotovo nepromijenjen.

Skora normalizacija

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 6745 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,03 posto, na 13.929 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5665 bodova.

Kao i na Wall Streetu dan prije, burzovni su indeksi jučer blago porasli, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u onim sektorima koji najviše ovise o kretanjima u gospodarstvu. Tako je, primjerice, ojačao naftni i plinski sektor jer cijene nafte već danima rastu.

Ulagači se, naime, nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv COVID-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak gospodarstava ubrzati. Stoga prate napore vlasti da ubrzaju ili barem zadrže sadašnji tempo cijepljenja stanovništva.

0,03

posto porastao je frankfurtski DAX, na 13.929 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5665 bodova

S druge strane, u nekim se zemljama nastavlja širenje koronavirusa, pa vlasti, primjerice u Njemačkoj i Nizozemskoj, najavljuju produženje restriktivnih mjera.

I na azijskim su burzama cijene dionica jučer porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,6 posto. Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, s obzirom da bi se s cijepljenjem protiv covida-19 aktivnosti trebale postupno normalizirati.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,6 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,7 posto. No, u Hong Kongu i Šangaju pale su između 0,4 i 0,7 posto.

Nadoknađeni minusi

Jučer je većina azijskih burzi nadoknadila gubitke od prethodnih dana jer je ulagače ohrabrio blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu u utorak.

Tim više što se očekuju nove poticajne mjere u SAD-u, što bi trebalo pomoći i oporavku globalnog gospodarstva.

Ti su poticaji gotovo sigurni, nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma američkog Kongresa, što bi trebalo olakšati izabranom predsjedniku Joeu Bidenu provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Komentirajte prvi

New Report

Close