Saponia udvostručila polugodišnju dobit na 20,6 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 22. srpanj 2021. u 22:00
Tržište Hrvatske osječkoj kompaniji bilježi rast prihoda od 42 posto/MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 314,4 milijuna kuna i porasli su za 17,6%.

Osječka Saponia je u prvih šest mjeseci imala neto dobit od 20,6 milijuna kuna, što je 93% više nego u istom razdoblju lani. Prema podacima obljavljenim na Zagrebačkoj burzi, ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 314,4 milijuna kuna i porasli su za 17,6%.

Prihodi od prodaje iznose 308 milijuna kuna, a tržite Hrvatske bilježi rast prihoda od 42%. Iz Osijeka navode da dinamično i kompleksno tržište nabave karakteriziraju izazovi dobavljivosti sirovina uz značajno povećanje cijena.

Dodaju da je negativni trend, najavljen krajem 2020. prevladan početkom godine s kvalitetnom politikom nabave, međutim dvoznamenkasti indeks rasta cijena ključnih sirovina i ambalaže utjecao je na povećanje materijalnih troškova u 2. tromjesečju.

U cilju zadržavanja tržišne konkurentnosti, kako se navodi, trošak povećanja cijene inputa za proizvodnju nije se prenio na cijene gotovih proizvoda iz programa Saponike.

“Prema najavama dobavljača, do kraja godine se očekuje daljnji rast cijena repromaterijala što može nepovoljno utjecati na dosadašnju cjenovnu poziciju proizvoda na tržištu”, kaže se u izvješću.

Iz Saponije su istaknuli i kako se kontinuitet u investiranju nastavlja kroz investicije u proizvodnu opremu, skladište-logistički centar i digitalizaciju.

Saponia je nedavno za projekt energetske učinkovitosti dobila potporu od 19,9 milijuna kuna, a ukupno ulaganje je teško 50,5 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close