S prometom od 635 tisuća eura ovo je najlikvidnija dionica u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2023. u 09:31
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je redovna dionica Adrisa, s padom cijene za 4,8 posto, na 59,5 eura.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobexa, dok će ulagači pratiti zbivanja na svjetskim burzama, nakon što je američki Fed povećao kamate, a uoči odluke Europske središnje banke o kamatama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Nakon dva negativna dana, Crobex indeks porastao je u srijedu 0,33 posto, na 2.117 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,15 posto, na 1.237 bodova, prekinuvši trodnevni negativni niz.

Tako je na početku veljače nastavljen pozitivan trend na burzi. U siječnju je Crobex indeks porastao 6,6, a Crobex10 za 6,8 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je jučer porastao Crobextransport, za 1,82 posto, dok je jedino pao Crobexkonstrukt, za 3,78 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 1,46 milijuna eura, što je za otprilike 800 tisuća više nego dan ranije.

„Prvi trgovinski dan u veljači na domaćem tržištu kapitala okončan je blagim rastom dioničkih indeksa. Dionicama je u redovnom trgovanju ostvaren promet od oko 1,5 milijuna eura, dok su tri izdanja tržena iznosima većim od sto tisuća eura”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najlikvidnija je jučer bila dionica Spana, s prometom od 635 tisuća eura. Cijena joj je skočila gotovo 9 posto, na rekordnih 45 eura, pa je među likvidnijima bila i najveća dobitnica.

Po likvidnosti je slijedila dionica Podravke, s prometom od 139 tisuća eura, a cijena joj je porasla 0,21 posto, na 95 eura.

Promet veći od 100 tisuće eura ostvaren je i dionicom HT-a, uz stagnaciju cijene na 24,3 eura.

Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je redovna dionica Adrisa, s padom cijene za 4,8 posto, na 59,5 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 40 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 15 pala, a 11 stagnirala.

Europske burze stagnirale, Wall Street porastao

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14, a pariški CAC 0,08 posto. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,35 posto.

„Na europskim burzama se trgovalo oprezno, uz različite predznake dioničkih indeksa. Iako su objavljeni podaci o usporavanju stope inflacije, te zadržavanju dinamike rasta gospodarske aktivnosti u eurozoni, mjereno PMI indeksom, bili solidni, u fokusu ulagača ipak je bila kasnija objava o kamatnim stopama američkog Feda”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu su, pak, cijene dionica snažno porasle. Dow Jones ojačao je 0,02 posto, dok je S&P 500 skočio 1,05, a Nasdaq indeks 2,0 posto.

„Nakon objave Fedove odluke o povećanju kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, održana je konferencija za medije na kojoj je čelnik Feda Jerome Powell istaknuo da inflatorni pritisci pokazuju znakove popuštanja, što je trenutno preokrenulo sentiment među ulagačima. Uslijed špekulacija kako bi daljnje popuštanje inflatornih pritisaka moglo ublažiti buduće Fedove mjere, američki dionički indeksi su jučerašnje trgovanje zaključili rastom”, objašnjava Jozo Leko.

Danas će, pak, o kamatama odlučivati europska i britanska središnje banka. Očekuje se da će obje dodatno povećati kamate kako bi suzbile inflaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close