Rješavaju se nelikvidnih papira i okreću novim ulagačkim prilikama

Autor: Jadranka Dozan , 15. prosinac 2020. u 22:00
Foto: Shutterstock; Krešimir Kukec, suosnivač Inspire Investmentsa

Čak i uz hipotetski 100-postotni odaziv malih dioničara, cijela operacija otkupa težila bi oko 13,5 milijuna kuna.

Nakon što je dobilo suglasnost Hanfe, društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima Inspire Investments objavilo je ponudu za preuzimanje Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF). Cijena u ponudi za preuzimanje utvrđena je na 22,60 kuna.

Zbog nedovoljne likvidnosti za definiranje cijene u slučaju SZAIF-a nije relevantan tromjesečni prosjek burzovne cijene, već najviša cijena po kojoj je Inspire (tj. fond pod njegovim upravljanjem) stjecao dionice unazad godinu, koja je ujedno i viša od fer vrijednosti procijenjene prema elaboratu neovisnog revizora (22,10 kuna).

Ponuda će trajati četiri tjedna od njezine objave u Narodnim novinama, pa je do kraja siječnja realno očekivati i isplatu dioničara koji su ju prihvatili.

S obzirom na prethodno sklopljene sporazume s nekolicinom najvećih dioničara ‘slavonca’ i uspostavu zajedničkog djelovanja iz kojeg je i proizašla obveza ponude preuzimanja, ona se zapravo odnosi na 20 posto od ukupno tri milijuna dionica fonda.

Te su dionice raspršene među 2157 malih dioničara SZAIF-a (stanje krajem studenoga), a nemali broj ih je inicijalno stekao odavno, još u vrijeme PIF-ova. O odazivu je još prerano govoriti, no čak i uz hipotetski 100-postotni odaziv malih, cijela operacija otkupa težila bi oko 13,5 milijuna kuna.

Pitanje ‘institucionalne čistoće’

Krešimir Kukec, uz Dinka Novoselca suosnivač Inspire Investmentsa, naglašava kako je pružanje mogućnosti tim dioničarima da prodaju dionice u transparentnom procesu u konkretnom slučaju na neki način i pitanje “institucionalne čistoće”.

Drugim riječima, Inspire Investment, odnosno dva alternativna fonda koja su otprije pod njegovim upravljanjem (Inspire Alpha i Inspire Private) drže 11,3 posto Slavonskog fonda i obveza ponude za preuzimanje nije bila neizbježan scenarij.

22,6

kuna nudi Inspire Investments po dionici SZAIF-a

Ponudi za preuzimanje prethodili su sporazumi Inspire Investmentsa s nekoliko (naj)većih dioničara Slavonskog fonda. Uz nekoliko ih iz kruga nekadašnjeg sustava Auctor – od Lipa-Prometa koji drži 30 posto dionica, do Auctora d.o.o. (7,6%) i Auctor Holdinga (6,7 posto) – sličan sporazum sklopljen je i s Fondom NEK s nepunih 25 posto dionica SZAIF-a u portfelju.

Sa svim tim dioničarima Inspire je uspostavio zajedničko djelovanje, s tim da je nositelj ponude preuzimanja u smislu kupnje dionica pohranjenih u tom postupku (samo) Inspire.

Već prilikom preuzimanja Auctor Investa, Inspire Investments je jasno pokazao namjeru da aktivno sudjeluju u konsolidaciji na tržištu društava za upravljanje (alternativnim) fondovima.

A otkako su tim preuzimanjem preuzeli upravljački posao nad oko 170 milijuna kuna imovine u dva fonda (SZAIF i otvoreni fond Auctor Plus) neke su ulagačke pozicije u okviru Slavonskog fonda već riješili. U prvom redu to se odnosi na dionice Slatinske banke i Koke, kaže Kukec.

Usto, zatvorili su segment upravljanja portfeljima u Auctor Investu. Generalno, ide se u smjeru rješavanja nelikvidnih papira i okretanja novim ulagačkim prilikama kojih na tržištu ima.

Pripajanje Auctor Investa

Inspire Investments je preuzimanjem Auctor Investa imovinu pod upravljanjem povećao na oko 600 milijuna kuna.

A kako je proces okrupnjavanja odnosno konsolidacije na tržištu društava za upravljanje fondovima dobrim dijelom motiviran velikim regulatornim zahtjevima, očekuje se da će do kraja prvog kvartala iduće godine uslijediti i pripajanje Auctor Investa Inspire Investmentsu.

Komentirajte prvi

New Report

Close