Riječki PIK otišao s burze, no vlasnici moraju objaviti ponudu za preuzimanje

Autor: Ana Blašković , 18. travanj 2021. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/Goran Stanzl/PIXSELL

Hanfa ističe da je nadzor započeo kada je kompanija bila ciljno društvo i ispunjavala zakonske uvjete.

Većinski dioničari riječkog PIK-a, kompanije koja više ni ne kotira na uređenom tržištu, više od godinu dana nakon probijanja praga od 25 posto ipak će morati objaviti ponudu za preuzimanje.

Naložila je to Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga za Ginu Pastorčića iz Kostrene i Igora Borovca iz Kostrene u roku 90 dana unatoč žestokom protivljenju dvojica tijekom postupka.

Prešli prag od 25%

Regulator je na 15 stranica rješenja utvrdio da su Pastorčić i Borovac neospornim zajedničkim djelovanjem stekli kontrolu nad PIK-ESOP-om posredno stekavši 58.300 dionica društva PIK d.d.

Time su zajedno s PIK-ESOP-om prešli kontrolni prag od 25 posto zbog čega im je naloženo da Hanfi podnesu na ocjenu ponudu za preuzimanje u kojoj će ocrtati isplatu ostalim dioničarima.

Ono što je svojevrsni kuriozitet tog slučaja jest da riječki PIK kao ciljno društvo nema uvrštene dionice na uređenom tržištu što je jedan od zakonskih preduvjeta objave ponude.

28,25

posto dionica riječkog PIK-a imaju Pastorčić i Borovac

Hanfa, međutim, ističe da je nadzor započeo kada je kompanija bila ciljno društvo i ispunjavala uvjete iz Zakona o preuzimanju dioničkih društava te da je ona “ovlaštena pokrenuti, provesti postupak nadzora i izreći nadzorne mjere kojima utvrđuje nezakonitosti i/ili nepravilnosti i naložiti poduzimanje radnji koje pridonose uspostavljanju zakonitosti”.

Regulator je odbacio i argumente Pastorčića i Borovca da ostali dioničari nisu osporavali odluku o povlačenju s burze niti iskoristili pravo na isplatu fer vrijednosti koju zakon nudi dioničarima koji se ne slažu s delistiranjem proglasivši ih irelevantnim.

Cijena u ponudi za preuzimanje utvrđuje se sukladno ZPDD-u i “ne mora biti jednaka iznosu pravične naknade” pri povlačenju s burze (prema Zakonu o tržištu kapitala).

Rok tri mjeseca

“Stoga činjenica da niti jedan dioničar Ciljnog društva nije tražio isplatu fer vrijednosti za dionice koje drži ne podrazumijeva da isti ne bi prihvatio ponudu za preuzimanje kada bi ista bila objavljena”, smatra regulator.

U rješenju se ističe da je obveza za preuzimanje nastala 13. veljače 2019. “Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je za navedene osobe posrednim stjecanjem 58.300 dionica koje PIK-ESOP neposredno drži u društvu PIK d.d., a koje predstavljaju 28,85 posto udjela u temeljnom kapitalu ciljnog društva, odnosno 28,85 posto dionica s pravom glasa”, piše u rješenju.

Budući da ponuda nije objavljena, a u cilju zaštite manjinskih dioničara PIK-a, naloženo im je da Hanfi podnesu zahtjev za njezino odobrenje.

Tako bi se u naredna tri mjeseca mogla doznati i cijena dionice, kao i visina kapitala koliko će Pastorčiću i Borovcu trebati za isplatu onih dioničara koji (eventualno) imaju drugačiju viziju za riječku tvrtku. Protiv rješenja Hanfe nema žalbe, no može se pokrenuti upravni spor na nadležnom Upravnom sudu u Rijeci u roku od 30 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close