Rekordna cijena Podravke na burzi uz najveći promet u ovoj godini, evo što su rekli iz kompanije

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2023. u 07:01
Najponosnija na rast vrijednosti kompanije može biti Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Foto: DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Vrijednost dionice dosegla 140 eura, promet prešao 1,4 milijuna eura

Cijena dionice Podravke ubrzano raste, “gurajući” prema gore i cjelokupno tržište izraženo indeksom CROBEX. Nakon što je u petak porasla za 5,8 posto, dionica Podravke jučer je dodatno ojačala, i to gotovo 8,5 posto. Završetkom trgovanja cijena se zaustavila na rekordnih 140 eura, čime je vrijednost cijele kompanije dosegla 996,8 milijuna eura. No, mnogo više od skoka cijene pažnju financijske javnosti privukla je pojačana likvidnost.

Jagma malih investitora

Prema neslužbenim tvrdnjama financijaša, većinu trgovine čine mali ulagači, a ne veći privatni ili institucionalni ulagači

Naime, jučer je dionicom koprivničke prehrambene industrije protrgovano na Zagrebačkoj burzi za 1,45 milijun eura, i to nakon što je u petak promet iznosio malo više od milijun eura.

Zatraženo očitovanje

Ovako visok, milijunski promet Podravkom ove godine ni izbliza nije zabilježen. Pogled u nešto dalju vremensku seriju prometa otkriva da je Podravka zadnju puta na burzi ovako bila likvidna 2. studenog prošle godine kada je zabilježen promet od tadašnjih 10 milijuna kuna, odnosno 1,3 milijuna eura. Ovakva likvidnost i skok cijene nagnali su Zagrebačku burzu u ponedjeljak da od Podravke zatraži očitovanje postoje li okolnosti koje nisu poznate široj investicijskoj javnosti, a mogle su potaknuti ovako žustru trgovinu. Iz Koprivnice su odgovorili kako im “nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi”. Samo tijekom ove godine vrijednost Podravke na burzi je skočila za fantastičnih 66 posto, pa se slobodno može reći da je koprivnička kompanija jedan od glavnih generatora skoka domaćeg dioničkog indeksa u 2023. za više od 25 posto. Samo jučer CROBEX je svojoj vrijednosti nadodao još 1,2 posto dosegnuvši 2483 boda, što je njegova najviša razina u zadnjih 14 godina. Financijaši u neslužbenom razgovoru ističu kako ih ovakva jagma za Podravkom iznenađuje. Prema njihovim riječima, većinu trgovine čine mali ulagači, a ne veći privatni ili institucionalni ulagači koji bi u ovakvim situacijama bili glavni “sumnjivci”.

Ima li promjena?

Potvrđuje i to pregled transakcija na stranicama Zagrebačke burze gdje je vidljivo da se jučer ponajviše trgovalo paketima od nekoliko desetaka dionica, a najveći pojedinačni protrgovani paket brojao je 2300 dionica za 312.800 eura. Je li ipak bilo promjena među prvih 10 najvećih dioničara, bit će poznato sutra. Među kupcima u protekla dva trgovinska dana možda je bila i sama kompanija, koja – prema objavama na burzi – redovito stječe vlastite dionice. Tako je od 31. srpnja do 3. kolovoza ukupno kupila 670 vlastitih dionica. U svakom slučaju, rast cijene dionice prati poslovne rezultate. Podsjetimo, grupa Podravka je u prvom polugodištu ostvarila rast prihoda od 8 posto koji su dosegli 346,3 milijuna eura dok je neto dobit skočila 72 posto na 45,2 milijuna eura.

Ipak, profitabilnost poslovanja izražena EBITDA-om od 48,3 milijuna eura ostala je na lanjskoj razini.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kad ce delist sa burze?

Ova Država je teški kriminal.

New Report

Close