Rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa četvrti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2018. u 08:32
Foto: Reuters

Cijena dionice Amazona skočila je, pak, 3,4 posto, nakon što su analitičari Morgan Stanleya povećali ciljanu cijene dionica te e-trgovine, ali i Alphabeta.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, četvrti dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 60 bodova ili 0,23 posto, na 26.124 boda, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 2.914 bodova, a Nasdaq indeks 0,99 posto, na 8.109 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa, četvrti dan zaredom, zahvaljuju se rastu cijena dionica u osam od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše porasli potrošački i tehnološki sektor.

U tehnološkom je sektoru predvodio Apple, čija je cijena dosegnula rekordnu razinu od oko 223 dolara.

Cijena dionice Amazona skočila je, pak, 3,4 posto, nakon što su analitičari Morgan Stanleya povećali ciljanu cijene dionica te e-trgovine, ali i Alphabeta.

Zahvaljujući tome, Amazon bi mogao postati druga američka kompanija, nakon Applea, čija bi tržišna vrijednost mogla dosegnuti 1.000 milijardi dolara.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nadi ulagača da će Kanada postići dogovor sa SAD-om i Meksikom o trgovini, kakav su početkom tjedna te dvije zemlje već postigle.

To bi u osnovi značilo da će se nastaviti trilateralni sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine, a sada bi se promijenili uvjeti novog sporazuma.

To je ublažilo bojazni od trgovinskog rata koji predstavlja rizik za trgovinu u svijetu i rast globalnog gospodarstva.

„Posljednjih nekoliko mjeseci trgovinska pitanja predstavljala su za tržište čeoni vjetar, no sada pozitivno utječu na tržište”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Pozitivno je na tržište jučer utjecala i objava druge procjene američkog bruto domaćeg proizvoda koja je pokazala da je u proteklom tromjesečju najveće svjetsko gospodarstvo poraslo 4,2 posto na godišnjoj razini, više nego što je pokazivala prva procjena i najviše u gotovo četiri godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,27 posto, na 12.561 bod, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.501 bod. No, londonski FTSE skliznuo je 0,71 posto, na 7.563 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close