Reddit dočekao svoj IPO, cijena dionice skočila gotovo 50 posto

Autor: Mario Gatara , 25. ožujak 2024. u 07:00
Reddit je u vlasništvu medijskog konglomerata Advance Magazine Publishers/Shutterstock

Dvije godine nakon prvih planova dionice društvene mreže napokon listane na burzi.

Sjećate li se GameStop sage i groznice koja je danima držala Wall Street? Ako vas pamćenje dobro služi, onda ćete se lako prisjetiti i WallStreetBets foruma na Redditu, odakle je kaos zapravo i krenuo.

Dvije godine kasnije, na burzi su se napokon našle i dionice Reddita, ali ni ovog puta priča nije mogla proći bez notornog foruma čiji su se korisnici ponovo pobrinuli za nadasve zabavan zaplet.

Aktualna priča počinje krajem 2021. godine, kada je Reddit predao Komisiji za vrijednosne papire (SEC) potrebnu dokumentaciju, otvarajući mogućnost realizacije inicijalne javne ponude dionica (IPO) i izlaska na burzu.

Bila je to godina u kojoj je svijet izašao iz pandemije (izuzev Kine, naravno), a aktivnost investitora na financijskim tržištima širom svijeta doslovno eksplodirala.

Agregirani iznos IPO postupaka te je godine na Wall Streetu dosegao rekordnih 339 milijardi dolara pa i ne čudi da su povoljne okolnosti, odnosno veliki interes ulagača za izdanjima hi-tech sektora, namjeravali izdašno naplatiti i većinski vlasnici Reddita.

Gubici nisu problem

Unatoč gubicima, Reddit računa na rast prihoda od oglašavanja (sa svojih sedamdesetak milijuna aktivnih korisnika dnevno), kao i licenciranje sadržaja na stotinama tisućama foruma u svrhu treniranja modela AI-ja.

Ugledni vlasnici
Riječ o medijskom konglomeratu Advance Magazine Publishers iza koje stoji milijarder Donald Newhouse, a uključuje (između ostaloga) još i Vogue, Vanity Fair i The New Yorker. Drugim riječima, iza pomalo i problematične društvene mreže koja očajnički pokušava pronaći balans između proklamirane slobode govora i problematičnih rasističkih (i inih) provala, stoji vrlo ugledna vlasnička struktura sastavljena od uglednih imena.

Pored konvencionalnog izdavača, tu su bili još i Sam Altman, Marc Andreessen i Peter Thiel, Snoop Dogg, Jared Leto, te gomila korporativnih titana poput Tencenta i Fidelity Investmentsa.

Vrijednost kompanije procijenjena je tada na petnaestak milijardi dolara, no euforiju je pokvarila ruska agresija na Ukrajinu i otada je dokumentacija skupljala prašinu, čekajući neke bolje dane. Sve do prošloga tjedna, kada su dionice izašle na burzu (pod simbolom RDDT) uz cijenu od 34 dolara, čime dolazimo do ukupne cifre od oko 750 milijuna dolara (većinu će uknjižiti kompanija, a tek manji dio dioničari).

Umnožak s ukupnim brojem dionica daje tržišnu kapitalizaciju od oko 6,4 milijarde dolara. U svemu navedenom nema ništa sporno, no priča ima i svoju drugu stranu, naslonjenu na činjenicu da su aranžeri izdanja svjedočili o iznimno velikom interesu institucionalnih investitora, unatoč negativnim poslovnim rezultatima.

Danas se ionako samo rijetki osvrću na gubitke, u prvom redu ganjajući potencijal rasta u budućnosti, a Reddit računa na rast prihoda od oglašavanja (sa svojih sedamdesetak milijuna aktivnih korisnika dnevno), kao i licenciranje sadržaja na stotinama tisućama foruma u svrhu treniranja modela umjetne inteligencije.

Zainteresirani su investitori pritom probavili i nadasve problematičnu dualnu vlasničku strukturu (Class B dionice vlasniku daju deset glasova, dok Class A podrazumijeva samo jedan glas po dionici).

9,5

milijardi dolara dosegnula je tržišna kapitalizacija kompanije

Ćudljivi i ratoborni
Konačna cijena doista jest u vrhu ciljanog raspona (31 – 34 dolara), ali još uvijek manja od cifre koja se mogla izvući, obzirom na iskazani interes ulagača. Uostalom, burzovna je premijera iznjedrila vrlo izdašan IPO pop, fenomen koji opisuje dramatičan rast tržišne cijene dionice neposredno nakon izlaska na burzu.

Točnije, cijena je s početnih 34 već do kraja dana dogurala do 50 dolara po dionici (i tržišne kapitalizacije od 9,5 milijardi dolara). Umjesto kompanije i dioničara, razliku od oko 350 milijuna dolara ugrabili su investitori koji su svoje dionice stekli tijekom inicijalne javne ponude.

Zašto? Odgovor krije upravo potonja činjenica. Naime, dio tog kolača pripao je i najaktivnijim korisnicima, administratorima i moderatorima, i to kako bi se barem donekle zatomilo tinjajuće nezadovoljstvo brojnih, poslovično ćudljivih i povremeno vrlo ratobornih korisnika, revoltiranih činjenicom da je kultna društvena mreža također na prodaju.

O tome možda najbolje govori pripadajuća dokumentacija u kojoj su korisnici društvene mreže navedeni kao jedan od “potencijalnih rizika” (koje je izdavatelj dužan taksativno pobrojati kako bi se zaštitio od budućih tužbi). U prvi plan je nanovo iskočio WallStreetBets forum, isti onaj koji je odigrao vrlo istaknutu ulogu u GameStop sagi, prisilivši svojedobno na kapitulaciju čak i hedge fond Melvin Capital Management, a potom i doslovno izmislio meme dionice.

Na kontroverznom forumu, koji broji oko 15 milijuna korisnika, ogromnu potporu dobila je preporuka za ‘shortanje’ Reddita (okladu na pad cijena dionica). Uz prilično radikalnu preporuku, nije manjkalo ni pesimista (nimalo sklonih oglašivačima) uvjerenih kako će se IPO pretvoriti u pravi fijasko.

To se očito nije dogodilo, ali je sada barem jasnije zbog čega je Reddit kročio na burzu s prilično konzervativnom valuacijom. Točan odgovor glasi – da bi se dodvorio nihilistički nastrojenim korisnicima. Dakako, u ime viših interesa (dioničara). 

Komentirajte prvi

New Report

Close