Svijet novca
Bura i domaćem tržištu

Razrješenje problema koji brinu ulagače nije na vidiku

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.
Poslovni dnevnik
03. srpanj 2022. u 09:15
U nastojanjima da obuzda inflaciju, Fed nastavlja dinamiku povećanja kamatnih stopa/Reuters

Tržišta kapitala u svibnju i lipnju nastavila su pokazivati veliku volatilnost i negativan sentiment među investitorima. Može se reći kako postoji nekoliko faktora koji kontinuirano zabrinjavaju investitore, a čiji epilog ili pozitivan smjer nije na vidiku. Očekuje se nastavak podizanja kamatnih stopa središnjih banaka, jačanje inflatornih pritisaka, dok rat u Ukrajini ne pokazuje znakove usporavanja.

Fed kao razumna strana

U nastojanjima da obuzda inflaciju, Fed nastavlja dinamiku povećanja kamatnih stopa te se očekuje povećanje još nekoliko puta tokom godine za izglednih 0,50%. Ovog ljeta očekuje se i prvo povećanje od strane ECB-a u više od deset godina. Većina investitora pokušava djelovati u skladu s Fedom te na taj način tržišta već pokušavaju uključiti buduća povećanja stopa. Isto tako, može se reći da se investitori oslanjaju na Fed kao razumnu stranu kod povećanja stopa kako bi tržišta nastavila normalno funkcionirati.

Međutim, nedavno objavljena vijest da je inflacija u SAD-u u svibnju na godišnjoj razini iznosila 8,6% dodatno je uznemirila investitore i pokrenula rasprodaje na tržištima kapitala. Od početka lipnja najviše je na vrijednosti izgubio tehnološki Nasdaq s padom vrijednosti od 11%, dok su S&P500 i Dow Jones pali za 9 odnosno 7%. Dionički indeksi u Europi prošli su nešto bolje, DAX je od početka lipnja pao za dodatnih 7%, a francuski CAC40 i britanski FTSE100 za 8 odnosno 6%.

Početkom mjeseca, EU je uvela šesti paket sankcija prema Rusiji među kojima je najvažnija zabrana uvoza nafte iz Rusije. Uvedena sankcija tek je neznatno utjecala na rast cijene nafte koja je od početka godine porasla za gotovo 60%, na preko 120 dolara po barelu.

Vijest koja je svakako uzburkala i obilježila tržište je namjera Elona Muska da preuzme Twitter. Posao vrijedan 44 milijarde dolara još uvijek nije dogovoren budući da Musk od Twittera traži dokaz u kojem će se vidjeti da manje od 5% od ukupno aktivnih korisnika nema lažne račune.

Bura i domaćem tržištu

Domaće tržište kapitala osjetilo je prelijevanje vanjskih utjecaja, ali ipak u manjoj mjeri. U usporedbi sa stranim indeksima, CROBEX10 izgubio je od početka godine 4,1%, a samo u lipnju 2%. Najviše trgovanja u svibnju i lipnju bilo je sa turističkim dionicama gdje je prednjačio interes za Valamar Rivierom. Od ostalih dionica već tradicionalno najtrgovanija bili je dionica HT-a, dok su veći volumeni zabilježeni i dionicom Spana i Atlanske plovidbe.

U Sloveniji su svibanj obilježile objave rezultata kompanija za koje se pokazalo da su bili vrlo dobri, iako treba napomenuti da prvi kvartal još uvijek nije bio pod značajnim utjecajem rata u Ukrajini i inflatornih pritisaka. Od kompanija koje treba spomenuti tu je svakako Krka koja je zabilježila rast prihoda od 9% na gotovo svim tržištima te rast dobiti. Petrol je zabilježio rast prihoda od čak 112% na što su utjecali preuzimanje Croduxa, više cijene nafte te ekonomski oporavak i ukidanje COVID mjera.

Vrlo dobre rezultate ostvarila je i NLB banka. Slovenski indeks SBITOP od početka godine izgubio je na vrijednosti 8,5%, dok je od početka lipnja potpomognut dobrim rezultatima kompanija uspio ostati pozitivan s rastom od 0,5%.

* Analiza brokera InterCapitala

New Report

Close