Rasprodaja dionica ubrzava: Indeksi zaronili najniže u tri mjeseca

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2020. u 11:21
STOXX 600 indeks bio je oko podneva u minusu od 0,7 posto i nalazio se blizu razina s kraja lipnja REUTERS

Globalna tržišta kapitala preplavila se bojazan da će se oporavak gospodarstava od koronakrize usporiti zbog novih restriktivnih mjera zbog drugog vala širenja koronavirusa.

Rasprodaja dionica na globalnim burzama sve više ubrzava. Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica zaronile na najniže razine u tri mjeseca jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa usporiti oporavak gospodarstava. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u podne u minusu 0,7 posto i zaronio blizu najnižih razina od 26. lipnja. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,5 posto, na 5867 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,2 posto, na 12.619 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 4782 boda.

Oštar pad Wall Streeta

Najviše su jučer pale, oko 2 posto, cijene dionica u turističkom i energetskom sektoru, a prati ih tehnološki. Posljedica je to strahovanja ulagača da će se oporavak gospodarstava od koronakrize usporiti zbog novih restriktivnih mjera u mnogim europskim zemljama, među ostalim u Francuskoj, zbog drugog vala širenja koronavirusa. Negativno na tržišta utječe i oštar pad cijena dionica u srijedu na Wall Streetu. Dow Jones indeks skliznuo je 1,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,4, a Nasdaq indeks 3 posto. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a najviše u energetskom. Oštro su pale i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon, Apple i Alphabet, više od 2 posto, pa su izgubili dobitke od prethodnog dana. Nada u brzi oporavak gospodarstva i goleme fiskalne i monetarne poticajne mjere potaknuli su snažan oporavak cijena dionica od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina. Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta. Negativno na tržište utječu i podaci koji pokazuju da se oporavak gospodarstva od koronakrize usporava, nakon zamaha prethodnih mjeseci. Zbog toga su nade u brzi oporavak gospodarstva splasnule.

Sporiji oporavak

„Gospodarska aktivnost kreće se na otprilike 80 posto razine od prije pandemije koronavirusa i neće se vratiti na te razine dok se ne razvije cjepivo. Oporavak je sporiji nego što je bio u ona tri mjeseca kada se gospodarstvo otvaralo nakon zatvaranja”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede. Osim toga, na tržištima vlada nesigurnost zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih poticajnih mjera. Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je u srijedu da je Fed spreman uvesti i nove poticajne mjere, ako to bude potrebno, te ponovio da bi Kongres trebao donijeti nove fiskalne poticajne mjere. No, malo je vjerojatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Washingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora imenovati novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi. Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerojatno da će se zastupnici prije izbora dogovoriti o novim poticajnim fiskalnim mjerama američkom gospodarstvu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To vam netko plati pa trabunjate gluposti i širite paniku ili…? Koliko ja vidim, Ameri su jučer rasli preko 1,5%, Nasdaq preko 2%

New Report

Close