Impresivan početak: Prvi dan trgovanja Spanom podsjeća na ‘zlatne dane’ Zagrebačke burze

Autor: Tomislav Pili , 23. rujan 2021. u 11:39
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Već do 11 sati ostvaren promet od 4,3 milijuna kuna, cijena skočila 19 posto.

Impresivan početak trgovanja dionicama informatičke kompanije Span na Zagrebačkoj burzi. Već do 11.15 sati ostvaren je promet od 4,3 milijuna kuna, a dionicom se trenutno trguje po 208 kune. U odnosu na 175 kuna po koliko su dionice prodane u početnoj ponudi dionica, cijena je skočila 18,8 posto. No, po otvaranju trgovanja investitori su bili spremni platiti i 218 kuna, odnosno 24,6 posto više nego u IPO-u. Span je danas uvjerljivo najtrgovanija dionica na Zagrebačkoj burzi s obzirom da je prvi pratitelj, Podravka, prikupila 559.000 kuna prometa.

No, ova IT kompanija je i najtrgovanja dionica u prvom danu od svih dionica koje su od 2015. uvrštene na Zagrebačkoj burzi. Štoviše, ovakav interes ulagača posljednji je puta viđen tijekom “narodnih IPO-a” Hrvatskog telekoma i Ine, još 2007. godine. Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić stoga ne skriva zadovoljstvo. “Prvi dan trgovanja dionicama Spana protječe odlično, do 11 sati već je ostvareno iznad 4 milijuna kuna prometa, a knjiga naloga je puna, kako na prodajnoj, tako i na kupovnoj strani. Očito je da u početnoj ponudi dionica mnogi koji su bili zainteresirani nisu kupili dionice. To potvrđuje tezu koju smo ranije isticali, ako postoji dobra investicijska priča, interes ulagača za domaće tržište kapitala neće izostati”, kaže Gažić.

Podsjetimo, Spanove dionice kupilo je više od 1000 novih dioničara. Kako su u utorak objavili iz Spana, interes svih ulagača tijekom IPO bio je značajno veći od ponuđenog broja dionica. Pri cijeni od 160 kuna, koliko je iznosio donji raspon cijene, iskazan je interes za 1,03 milijuna dionica, što je 79 posto više od ponuđenog, dok je pri maksimalnoj cijeni od 175 kuna iskazan interes za 809.644 dionica, 40 posto više od ponuđenog. K tome, interes zaposlenika bio je 49 posto viši od 49.000 dionica, koliko je kompanija ponudila dionica.

Na pitanje očekuje li da će ovakav interes potrajati i u narednim danima, Ivana Gažić kaže kako je prvi dan trgovanja u pravilu uvijek živahan, tako da je za očekivati da će u narednim danima interes malo splasnuti. “Unatoč tome, vjerujem da smo dobili dionicu koja će značajno doprinijeti likvidnosti Zagrebačke burze. To je rezultat i onoga što stalno zagovaramo, ako se IPO napravi na način da se uključe mali ulagači, stvaraju se uvjeti za solidnu likvidnost”, naglasila je Gažić. Mali ulagači i zaposlenici u IPO-u su kupili ukupno 255.048 dionica, a institucionalni ulagači 323.152 dionice.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako ta navlakuša sa 60 kn Book value ikoga podsjeća na “Zlatne dane Zagrebačke burze” onda taj i takav očito nije trgovao u tim zlatnim danima, nego je samo gledao druge kako trguju i čitao povijesne podatke.

Ova danas koruptivna kaljuža u kojoj su i ZSE i regulatorna agencije fikusi i poltroni Hdzove oligarhije ne samo da veze nema s nikakvim “zlatnim danima” nego sve skupa podsjeća na loš kasino u predgrađu Marseja ili Torina.

Nemojmo se zavaravati, korupcija je gorući problem hrvatskog naroda, a loše organizirano, deregulirano tržište kapitala koje nema ni poštenog regulatora poput američkog SEC je jedan od elementarnih dijelova tog problema današnje vlade da organizira iole uređenu državu u kojoj postoji vladavina prava.

 

svakog čuda za 3 dana dosta pa će tako vjerojatno i ovo…prvi dan veliki prometi i interes, sutra vjerojatno manji, prekosutra očekujem još manji…pa stagnacija i letargija

New Report

Close