Prodano 78% dionica AD Plastika iz ESOP-a, pola kupili članovi Uprave i NO

Autor: Tin Bašić,VLM , 08. studeni 2011. u 13:55

Veliku razliku tržišne i prodajne cijene Uprava objašnjava time što je ESOP definiran u vrijeme kada je cijena dionica bila veća od 120 kuna s tendencijom rasta

Čak 79 posto dionica AD Plastika koje su bile u ponudi programa ESOP prodano je radnicima koji su kupili 162.000 dionica, potvrdio je za Poslovni dnevnik član Uprave te kompanije Ivica Tolić. U ponudi je bilo ukupno 205.000 dionica koje su se prodavale po cijeni od 120 kuna po komadu. Ukupno je 108 zaposlenika AD Plastika u Solinu sklopilo ugovore o kupnji, a njih 35 to će učiniti u Zagrebu. No više od polovice prodanih dionica (82.800) kupili su članovi Uprave i Nadzornog odbora, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi. Najviše dionica kupila je članica Uprave Katija Klepo, njih 25.800 komada. Ne računajući Upravu i NO, to znači da su u prosjeku ostali radnici kupovali 587 dionica, za što su izdvojili oko 69.400 kuna.

Bez drugoga kruga
“Radnici su do 3. studenoga mogli kupiti dionice AD Plastika kada je i završila prodaja tih dionica. Drugi krug prodaje za sada ne planiramo”, kazao nam je Tolić. Cijena po kojoj su radnici kupovali dionice je 18% viša nego na burzi na kojoj iznosi oko 101,5 kuna. Tolić to pojašnjava time što je program ESOP definiran u vrijeme kada je cijena dionica bila veća od 120 kuna, s tendencijom rasta. “Iz toga bismo mogli zaključiti da bi interes za kupnju dionica po cijeni od 120 kuna bio veći da u međuvremenu nije došlo do novih ekonomskih potresa na svjetskoj razini zbog kojih su pali burzovni indeksi, pa tako i cijena dionica AD Plastika”, kaže Tolić.

Minimalno 36.000 kuna
Radnici su mogli kupiti najmanje 300 dionica, čija je vrijednost, bez kamata, 36.000 kuna. Prema uvjetima ESOP-a, svaki je radnik mogao uzeti kredit od tvrtke na rok otplate od pet do deset godina uz fiksnu kamatnu stopu od šest posto godišnje. Kao osiguranje radnici moraju dati imovinu, bilo da je riječ o fiducijarnom prijenosu dionica, založnom pravu ili izjavi o pljenidbi plaće do zadužnice. Kada sklope ugovor o kupnji dionica, ne smiju ih prodavati pet godina, imaju pravo na dividendu, ali pravo glasa na Skupštini zadržava ADP-ESOP, kao vjerovnik. No cijena dionica po kojoj su ih radnici kupovali visoka je ne samo u odnosu na tržišnu već i u odnosu na cijenu koju je plaćao AD Plastik kada je na temelju skupštinske odluke s početka rujna 2009. godine pokrenuo program vlastite kupnje dionica “u svrhu realizacije programa dioničkih opcija za zaposlenike”. Tako je AD Plastik do kraja prosinca kupovao dionice u rasponu od 64,1 do 95 kuna.

Na Glavnoj skupštini, koja se održala sredinom srpnja ove godine, donesena je odluka kojom AD Plastik daje kredit tvrtki NOVI ESOP, kojim ona kupuje dionice od AD plastika koje će pak prodati radnicima. NOVI ESOP se obvezao da će najkasnije do sredine 2012. godine od jednog ili više dioničara kupiti oko 210.000 dionica “po cijeni koja ne smije biti iznad, odnosno ispod, deset posto prosječne tržišne cijene dionice na ZSE prethodnoga dana”. “Cijena od 120 kuna formirana je na bazi tržišne burzovne cijene u vrijeme stjecanja tih dionica, koje će poslije radnici kupovati realizirajući program ESOP. Diskont nije opravdan jer bi tu razliku, po osnovi diskonta, snosio AD Plastik i stotine drugih dioničara”, ističe Tolić. Dodaje kako je kamata po stopi od 6% godišnje, po kojoj radnici otplaćuju dionice, realna cijena po kojoj kompanija pribavlja novac.

‘Nema poticaja’
“Eventualne povlastice koje bismo pružili radnicima kupcima dionica nemamo na koga prevaliti osim na kompaniju i dioničare, za što nemamo njihovo odobrenje. Te eventualne povlastice ne možemo kompenzirati eventualnim državnim poticajima u te svrhe jer oni ne postoje”, zaključuje Tolić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odlicno! Za svaku pohvalu!

New Report

Close