Prihodi Spana 143 milijuna eura, neto dobit manja 81 posto

Autor: Josipa Ban , 29. veljača 2024. u 22:00
Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana/D. Puklavec/PIXSELL

Tvrtka dvije trećine prihoda i dalje ostvaruje na inozemnim tržištima, a u lani su najveći rast ostvarili na tržištu Hrvatske i Estonije.

Prihodi IT tvrtke Span Grupe prošle godine narasli su 30 posto na 142,8 milijuna eura, pokazuju nerevidirani poslovni rezultati. Istovremeno su značajno porasli i troškovi kompanije, ponajviše direktni troškovi kao posljedica rasta prihoda i ulaganja u zapošljavanje posljednje dvije godine.

U tom periodu Span je zaposlio 300 novih stručnjaka, a troškovi osoblja skočili su 25 posto u odnosu na 2022. Span je u 2023. u prosjeku zapošljavao 834 ljudi, 130 više nego godinu ranije.

Prošlu godinu zaključili su s 1,2 milijuna eura neto dobiti, 81 posto manje u odnosu na 2022. EBITDA nakon jednokratnih stavki je iznosila 5,6 milijuna eura te je 39 posto niža nego godinu ranije.

Od četiri segmenta poslovanja, najveći rast prihoda Span je ostvario u Upravljanju softverskom imovinom i licenciranju, dok je najveći pad prihoda, od 14 posto, zabilježen u segmentu Infrastrukturne usluge, ‘cloud’ i ‘cyber’ security.

Tvrtka dvije trećine prihoda i dalje ostvaruje na inozemnim tržištima, a u lani su najveći rast ostvarili na tržištu Hrvatske i Estonije. Udio prihoda od osam posto u Estoniji rezultat je prošlogodišnje akvizicije IT tvrtke GT Tarkvare.

Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana, kaže da je vrlo zadovoljan rezultatima za 2023. te da u 2024. očekuje rast potražnje za uslugama u području kibernetičke sigurnosti i rješenjima umjetne inteligencije. Član Uprave Saša Kramar dodaje da je grupa posljednje četiri godine udvostručila poslovne prihode.

U posljednjem je kvartalu 2023. na Zagrebačkoj burzi protrgovano sa 70 posto više dionica nego u istom periodu 2022. Na dan objave rezultata vrijednost dionice pala je više od pet posto na 48 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close