Prihodi opatijske Liburnije 58,9 milijuna eura lani, neto dobit 1,4 milijuna eura

Autor: Domagoj Puljizović , 06. ožujak 2024. u 10:06
Foto: Shutterstock

Nakon gubitka u 2022. turistička kompanija lani ostvarila 16 posto veće priljeve.

Opatijski Liburnia Riviera Hoteli (LRH) lani su ostvarili prihode od 58,9 milijuna eura, 16 posto više nego prethodne godine i neto dobit od 1,4 milijuna eura, u usporedbi s 0,55 milijuna eura gubitka na kraju 2022.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća za 2023., rekordni prihodi dostignuti su zahvaljujući implementaciji unaprijeđenog poslovnog modela u kombinaciji s daljnjim rastom turističke potražnje za smještajnim kapacitetima.

Na rezultat Liburnije utjecao je rast prihoda od prodaje kao i povećanje prosječne dnevne cijene te povećanje broja prodanih smještajnih jedinica, odnosno broja noćenja (680.010), 12 posto više nego prethodne godine, navode iz opatijskog hotela.

12

posto porastao broj smještajnih jedinica odnosno noćenja

Povećali plaće
Ukupni rashodi LRH-a u prošloj godini iznosili su 56,3 milijuna eura, 10 posto više nego 2022. Prema izvješću, prošlogodišnja ulaganja odnosila su se na unapređenja kvalitete usluga, pripreme objekata za tekuću i naredne sezone poslovanja, a iznosila su ukupno 4,1 milijuna eura.

Iz turističke kompanije ističu da se povećana potražnja za turističkim kapacitetima nastavila i u tekućoj godini, na što ukazuje 33 posto bolje stanje rezervacija sredinom prošlog mjeseca u odnosu na sredinu veljače 2023. Potkraj godine u LRH-u je bilo 755 zaposlenih, od kojih 370 na neodređeno vrijeme.

U travnju prošle godine zaposlenicima Liburnije plaće su povećane do 19 posto, nakon pregovora o novom kolektivnom ugovoru koje je Uprava vodila sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikatom turizma i usluga Hrvatske.

Tim ugovorom, Liburnia Riviera Hoteli obvezali su se poboljšati radne uvjete uz dodatan porast plaća za deficitarna radna mjesta. Dio zaposlenika koji su dotad radili na određeno, dobili su ugovor na neodređeno vrijeme.

Polovina zaposlenih na neodređeno

Potkraj godine u Liburnia Riviera Hotelima bilo je 755 zaposlenih, od kojih 370 na neodređeno vrijeme.

Hoteli, vile, apartmani
Svim zaposlenicima, neovisno o radnom stažu, kompanija je poboljšala i druga zakonski propisana materijalna prava. Neoporezive su im nagrade, poput naknada za godišnji odmor, božićnica, darova za djecu i jubilarnih nagrada u prošloj godini isplaćene u maksimalnom mogućem iznosu.

U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, a u okviru Programa poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, stipendiraju učenike i studente koji se školuju za odgovarajuća zanimanja u tim sektorima. U prošloj školskoj i akademskoj godini, stipendisti su primili 266 eura. Uz novčanu potporu, kompanija im je osigurala posao u sezoni, kao i nakon završetka školovanja.

Preklani je kompanija ostvarila snažan oporavak poslovnih rezultata, što je rezultiralo poboljšanjem operativne dobiti (EBITDA) za 363 posto i rast ukupnih prihoda od 54 posto u odnosu na razdoblje 2021. godine.

Liburnia Riviera Hoteli u portfelju imaju 13 hotela, dvije vile, dva apartmanska kompleksa i kamp u Opatiji, Ičićima, Lovranu, Medveji i Mošćeničkoj Dragi u kojima dnevno mogu ugostiti više od 4800 turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close