Prihode Hrvatskog telekoma uzdigla kupnja u Crnoj Gori

Autor: Bernard Ivezić , 27. srpanj 2017. u 22:00
Čelnik HT-a Davor Tomašković najavljuje daljnju digitalnu transformaciju/Goran Stanzl/PIXSELL

Polugodište zaključio s rastom od 8,5 posto na 3,69 milijardi kuna na krilima akvizicije u Crnoj Gori.

Hrvatski telekom zaključio je prvu polovicu 2017. godine s rastom prihoda od 8,5 posto na 3,69 milijardi kuna. Jedan od najvećih skokova u rezultatima unazad nekoliko godina postignut je zahvaljujući akviziciji Crnogorskog telekoma.

Operater je objavio da je čak i bez tog učinka imao blagi rast poslovanja od 0,5 posto. Osim prihoda, HT je objavio i rast operativne dobiti od 8,9 posto na 1,46 milijardi kuna. No, neto dobit smanjena je 1,7 posto na 410 milijuna kuna. U HT-u objašnjavaju da je to zbog infrastrukturnih investicija i tečajnih razlika. Smanjena je i EBITDA marža koja sad iznosi 39,5 posto.

 

500 milijuna

kuna HT rezervirao za otkup 2,5 milijuna svojih dionica

'Odlični rezultati'
Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a kaže da je zadovoljan rezultatom. "Odlični financijski rezultati omogućuju nam ulaganja kojima osiguravamo tehnološku superiornost HT-a i razvoj inovativnih usluga na korist našim korisnicima ali i ukupnom hrvatskom gospodarstvu", kaže Tomašković. Čelnik HT-a kao najveća postignuća u prvom polugodištu navodi novu TV platformu, koja kombinira IPTV i OTT, za koju ističe da postavlja standard za telekome ne samo u Hrvatskoj već globalno.

Hvali se i predstavljanjem usluge govornih poziva preko LTE-a, zatim uslugom Stream ON, koja omogućuje korisnicima gledanja zabavnih sadržaja bez trošenja podataka iz tarifnog paketa. "U idućim mjesecima nastavit ćemo ulaganja u mrežu i digitalnu transformaciju kompanije kao preduvjete za najbolje korisničko iskustvo i Premium poziciju na tržištu", kaže Tomašković. Dionica HT-a na Zagrebačkoj burzi nakon objave rezultata porasla je 0,48 posto na 181,01 kuna. U HT-u navode da su pripremili pola milijarde kuna za otkup 2,5 milijuna dionica u iduće četiri godine.

Povećana prodaja struje
U HT-u navode da je u tijeku integracija Crnogorskog telekoma. Prema dostupnim podacima prihodi tog operatera u prvih pola godine pali su 7,5 posto, a EBITDA za 6,3 posto dok su kapitalna ulaganja povećana 64,4 posto. U HT grupi u Hrvatskoj najveći rast bilježi se u prodaji struje, veleprodaji fiksnih telekom usluga i maloprodaji mobilnih usluga, a pad u sistemskoj integraciji i fiksnoj telefoniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close