Prepolovljeni izlasci na burzu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2018. u 21:59
Londonska burza bila je najaktivnija REUTERS

Vrijednost IPO-a u Europi pala 53 posto na 3,9 milijardi eura.

Na europskim burzama u trećem je tromjesečju kroz 64 početne javne ponude (IPO) prikupljeno 3,9 milijardi eura što je upola manje nego godinu ranije, stoji u najnovijem izvješću “IPO Watch Europe” konzultanske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC).

Nedostatak velikih IPO-ova pridonio je niskim vrijednostima prikupljenima u trećem tromjesečju, a kompanija SIG Combibloc na švicarskoj burzi SIX s IPO-om vrijednim 1,7 milijardi eura predstavlja jedinu veću od milijardu eura.

To je bio drugi po veličini IPO u ovoj godini nakon uvrštenja dionica proizvođača medicinskih uređaja Siemens Healthineers u prvom tromjesečju koji je prikupio 3,7 milijardi eura. Sofija je jedna od četiri najbolje burze u ovom tromjesečju, poslije Londona, Euronexta i Borse Italiane.

IPO proizvođača peradi Gradusa u kolovozu bio je najveći na bugarskoj burzi od 2007. godine kada je First Investment Bank prikupila 42 milijuna eura, a predstavlja prvu kotaciju u Sofiji nakon četvrtog tromjesečja 2016. godine. Londonska burza je sa 16 IPO-a vrijednih 1,9 milijardi eura po obujmu i vrijednostima bila najaktivnija europska burza u trećem tromjesečju, drugo tromjesečje zaredom. Međutim, broj IPO-a pao je za 41 posto, a njihova vrijednost za 29 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem 2017. godine.

 

1,7 milijardi

eura prikupljeno je u najvrednijem IPO-u u trećem kvartalu

Četiri od pet najvećih IPO-ova u Europi u trećem tromjesečju 2018. godine kotiraju na londonskoj burzi, pri čemu je najveći IPO u ovom tromjesečju Amigo Holdings prikupio 407 milijuna eura. “Otežavajuće geopolitičke okolnosti i ljetna stanka utišali su aktivnost u trećem tromjesečju, pri čemu su vrijednosti europskih IPO-a pale na najniže razine u posljednje dvije godine”, kaže Mark Hughes, PwC-ov partner za usluge tržištima kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close