Predujam dividende potpirio sukob Turisthotela i Tankerske

Autor: Jadranka Dozan , 12. veljača 2023. u 22:00
Glavninu kapaciteta Turisthotela čine apartmani i kamp turističkog naselja Zaton/Shutterstock

Dok se čeka rješenje Hanfe, pala i prijava policiji zbog prijetnje.

Zadarska Tankerska plovidba prije nepunih mjesec dana prešla je vlasnički prag u Turisthotelu s kojim joj je nastala obveza za preuzimanje. Skokom s nepunih 25% na 39,34% udjela ušla je u proceduru ishođenja regulatorne suglasnosti.

A dok se čeka rješenje Hanfe, ključni ljudi ciljnog društva i preuzimatelja su “zaratili” i preuzimanje je sve više nalik neprijateljskom, barem kolokvijalno. Lokalni mediji u petak su izvijestili da je predsjednica Uprave Turisthotela Meri Matešić Sičić krajem siječnja policiji podnijela kaznenu prijavu protiv čelnika Tankerske Marija Pavića zbog prijetnje.

Sukob je buknuo kad je, tjedan dana nakon objave nastanka obveze za preuzimanje, za početak veljače najavljena (ali dosad nije održana) sjednica NO-a Turisthotela radi odluke o isplati predujma dividende od 12 eura po dionici. U Tankerskoj su tu akciju pripisali savezu Uprave i drugog najvećeg dioničara, Frane Skoblara (11,85%), ocjenjujući je neprijateljskom i štetnom.

610

eura najniža je cijena koju u preuzimanju mora ponuditi zadarski brodar

S obzirom na ukupan broj dionica (bez 3172 trezorske) ona bi društvo stajala oko 4,4 milijuna eura, od čega bi Tankerskoj pripalo 1,7. Preostalih 2,7 milijuna eura ili 20-ak milijuna kuna isplate ostalima zacijelo je ono što “žulja” Tankersku s pozicije preuzimatelja. Pogotovo ako je u javnoj ponudi plan istaknuti najnižu propisanu cijenu.

Ponudbena cijena još se ne zna, ali ne bi smjela biti niža od 610,5 eura. Po toj cijeni (4600 kuna) Tankerska je jesenas otkupila pakete dionica od donedavne članice Uprave Danke Nekić i člana NO-a Ante Barića, koji su to bili obvezni objaviti kao transakcije rukovoditelja.

Pitanje tajminga
Turisthotel godinama je u ovo doba isplaćivao predujam dividende. Zbog pandemije i korištenja Covid-potpora, doduše, preklani nije bilo dividende, dok lani je isplaćena (200 kuna) u rujnu. Niz godina ima natprosječnu profitabilnost za turističku branšu, razmjerno nisku zaduženost, kao i snažne novčane pozicije.

Oko pola milijarde kuna “keša” objašnjenje je i za najavu predujma dividende. A vezano uz pozamašnu stavku novca i depozita Tankerskoj neskloni lokalci kažu da bi ona Turisthotel u konačnici kupila zapravo njegovim novcem.

Za operaciju preuzimanja Tankerska treba osigurati bankarsku garanciju na najmanje 133 milijuna eura ili milijardu kuna. Toliki bi ceh, hipotetski, bio uz cijenu od 610 eura i stopostotni odaziv ostalih dioničara, što obično nije slučaj.

No, trenutno se koplja najviše lome oko pravnih tumačenja predujma dividende s obzirom na proceduru preuzimanja.

Pravna uporišta
Osim Zakona o trgovačkim društvima (ZTD, čl. 221), isplate predujma dividende uređene su i Statutom društva (čl. 40), dok Zakon o preuzimanju (ZPDD) predviđa ograničenju djelovanja Uprave i NO-a ciljnog društva po nastanku obveze preuzimanja (čl. 42).

ZTD kaže da se Statutom može ovlastiti upravu za isplatu akontacije ako privremeni račun dobiti i gubitka pokazuje dobit, i to do polovice dobiti i uz prethodnu suglasnost NO-a. Tako i Statut Turisthotela predviđa da Uprava uz suglasnost NO-a može u tijeku godine obračunati i isplatiti predujam.

ZPDD pak specificira ograničenja za Upravu i NO kad se aktivira obveza preuzimanja, ali pravni specijalisti tvrde da neka od njih, najblaže rečeno, nisu jednoznačna. Bez odobrenja skupštine nije im npr. dopušteno “sklapanje poslova izvan redovitog poslovanja”, kao ni “djelovanje na način koji bi mogao ozbiljnije ugroziti daljnje poslovanje” ili “koji bi imao za cilj ometanje ili onemogućavanje ponude za preuzimanje”.

Direktiva EU za to područje finese prepušta članicama, a kod nas one očito nisu najjasnije, a tumačenja oko “pasivnosti” ciljnog društva mogu ići dosta daleko. Trenutno raspoloženje nekih od najutjecajnijih lokalnih dioničara i Uprave Turisthotela ne vodi baš prema pozitivnom mišljenju o ponudi Tankerske.

Iako je zadarski brodar u taj postupak ušao s jakim startnim pozicijama zahvaljujući upravo raskolu među lokalcima, za mirnu daljnju plovidbu u turističkom biznisu trebat će mu i solidan odaziv u preuzimanju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close