Prebrojavanje elektorskih glasova ključnih država ‘nateže’ živce financijskih tržišta

Autor: Tomislav Pili , 04. studeni 2020. u 21:59
foto: Reuters

Prvi podaci pokazali su da je na predsjedničkim izborima u SAD-u demokratski kandidat Joe Biden u blagom vodstvu, no aktualni predsjednik Donald Trump već je proglasio pobjedu šokiravši javnost i burze.

Podrška Amerikanaca latinoameričkog porijekla, posebice u Floridi, dali su krila izbornom rezultatu Donalda Trumpa, no konačni pobjednik neće biti poznat barem do sutra s obzirom na složeni sustav elektorskih glasova. Podaci objavljeni rano ujutro po tamošnjem vremenu pokazali su je demokratski kandidat Joe Biden dobio 50 posto glasova, a sadašnji predsjednik 48,4 posto. No, prve izlazne ankete pokazuju da je za 34 posto birača pri izboru tko će iduće četiri godine stolovati u Bijeloj kući najvažnija tema bila ekonomija, a za 21 posto rasna nejednakost. Pandemija koronavirusa zabrinjava 18 posto birača.

Optužbe bez dokaza

Američke i europske burze jučer su oscilirale kako su dolazili novi podaci s birališta. No, financijska tržišta sa zabrinutošću promatraju što se događa na predsjedničkim izborima u SAD-u s obzirom na šokantno Trumpovo obraćanje javnosti u srijedu ujutro. Kako su prenijeli mediji, američki je predsjednik ustvrdio je u obraćanju pristašama da je pobijedio na izborima i bez ikakvih dokaza optužio da mu pobjedu pokušavaju ukrasti najavivši da će sudski zaustaviti brojanje glasova. Trump je u govoru u Bijeloj kući ustvrdio da je pobijedio u Sjevernoj Karolini i Georgiji i da mu je vodstvo u Pennsylvaniji i Michiganu nedostižno. Radi se o državama koje su ključne za pobjedu na izborima. „Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prijevara američkog naroda“, kazao je.

Iz Bidenova tabora napali su Trumpa. „Večerašnja izjava predsjednika o pokušaju da zaustavi brojanje legitimnih glasova šokantna je, bez presedana i pogrešna“, kazala je voditeljica kampanje Jen O’Malley Dillon u priopćenju. „Nikad ranije u našoj povijesti nije američki predsjednik pokušavao oduzeti Amerikancima njihov glas na nacionalnim izborima“, kazala je. Inače, Biden se javnosti obratio prije Trumpa rekavši da je uvjeren u pobjedu, ali je dodao kako bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pozivajući ljude na „strpljenje“ i „zadržavanje vjere“.

Na konačne rezultate treba pričekati zbog dodjele glasova elektorskog kolegija. Za pobjedu Trump ili Biden trebaju dobiti najmanje 270 od 538 glasova kolegija, a Biden prema podacima Reutersa u 5 ujutro prema istočnoameričkom vremenu ima tijesno vodstvo od 224 glasa prema Trumpovih 213. Podsjetimo, u elektorskom kolegiju svaka savezna država ima određeni broj glasova, odnosno elektora. Broj elektora ugrubo je propocionalan broju stanovnika pojedine države. Stoga će pobjednika odlučiti države koje su na svakim izborima ključne, unatoč gotovo rekordnom izlasku birača na ovogodišnjim izborima.

Znakovita Florida

Te ključne države su Florida, Arizona, Ohio, Wisconsin i Pennsylvania. Analitičari očekuju da će se potonje dvije prikloniti Bidenu, no problem je što je u Pennsylvaniji preostalo za prebrojavanje još 1,4 milijuna glasova poslanih poštom, pa rezultat neće biti poznat do petka.

Demokratskom kandidatu mogla bi se prikloniti i Arizona. S druge strane, Trump je osvojio 18 elektorskih glasova Ohija te 29 glasova koje mu je donijela Florida. Posebno je znakovita Trumpova pobjeda u Floridi gdje je osvojio 51,2 posto glasova, a Biden 47,7 posto. Time je republikanski kandidat u toj državi ponovio rezultat s prošlih izbora 2016. kada je osvojio 49 posto, a njegova demokratska suparnica Hillary Clinton 47,8 posto glasova.

Na Floridi su Trump i Biden podijelili glasove Latinoamerikanaca, pokazuju izlazne ankete, a 2016. Trump je osvojio 40 postoglasova te etničke skupine.

Ove godine mu je 30 posto nebijelaca dalo glas, a prije četiri godine 20 posto. Analitičari tumače da je Trumpova kampanja izborila pobjedu među kubansko-američkim glasačima u napučenoj Južnoj Floridi naglašavanjem čvrste politike prema Kubi i Venezueli i prikazivanjem Bidena i demokrata „socijalistima“.

Komentirajte prvi

New Report

Close