Poteze Podravke i Valamara pozdravljaju ulagači na burzi

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2016. u 07:33
Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić i generalni direktor Kofole Jannis Samaras/Marko Prpić/PIXSELL

Podravka bez gubitaškog poslovanja, Imperial uvećava profitabilnost Valamara.

Podravka i Valamar Riviera učinili su dva pozitivna poteza koji prepoznaju i ulagači. Podsjetimo, Podravka je u utorak objavila da je prodala program voda Studenac češko-slovačkoj grupaciji Kofola dok je Valamar Riviera objavio da je s državom zaključio ugovor o kupnji preko 50 posto dionica rapskog hotelijera Imperial.

S tim preuzimanjem nema problema ni Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, objavljeno je u srijedu. S obzirom da je Studenac poslovao s gubitkom, financijska analitičarka Raiffesien banke Nada Harambašić Nereau očekuje poboljšanje profitabilnosti Podravke nakon njegove prodaje. "Investitori su već izrazili odobravanje za ovu transakciju", dodala je Harambašić Nereau. Podravka se u srijedu na burzi zaustavila na 371 kunu ojačavši 1,1 posto. Tijekom ove godine koprivnički ponos na burzi je postao vredniji 11,1 posto, nešto lošije od CROBEX-a koji je ojačao 12 posto. Gubici Studenca u zadnje četiri godine iznosili su kumulativno 130 milijuna kuna, kaže analitičar Erste banke Davor Špoljar.

"Od prodaje će Paodravka dobiti jednokratnu financijsku injekciju koja će biti upotrijebljena za širenje na inozemna tržišta, ali još i važnije godišnje uštede koje bi već od iduće godine trebale biti vidljive", ističe Špoljar. U vezi Valamara, Špoljarov kolega Anto Augustinović kaže kako će ovime Valamar učvrstiti vodeću poziciju među turističkim tvrtkama te dodatno ojačati svoju prisutnost na sjevernom Jadranu. "Očekujemo da bi integriranje Imperiala moglo rezultirati određenim sinergijskim efektima i povećanjem operativne efikasnosti, ako i poboljšati izglede za daljnji razvoj", kaže Augustinović.

Dionica Valamara u srijedu je ojačala 0,55 posto na 31 kunu, a tijekom ove godine vrijedi 28,8 posto više. Nada Harambašić Nereau ističe kako će ova akvizicija poboljašti profitabilnost Valamara. "Imperial je i do sada ostvarivao veće profitne marže od Valamara, a nakon realizacije sinergijskih potencijala, vjerujemo da su moguća i daljnja poboljšanja konsolidiranog rezultata", zaključuje Harambašić Nereau.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close