Porsche ulazi u indeks Frankfurtske burze

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2022. u 22:00
Credit: REUTERS Caption: Porsche će u sastavu indeksa DAX, koji obuhvaća 40 kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom, zamijeniti proizvođača sportske opreme Puma/Reuters

Porsche je u IPO-u prikupio 9,4 milijardi eura, pa je ovaj izlazak na burzu bio drugi najveći u povijesti njemačkih dioničkih tržišta, nakon uvrštenja Deutsche Telekoma iz 1996. godine.

Frankfurtska burza objavila je u utorak da će u indeks kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom do Božića uvrstiti njemačkog proizvođača sportskih automobila Porsche.

Nakon redovne analize Frankfurska burza izvijestila je da će 19. prosinca Porsche u sastavu indeksa DAX, koji obuhvaća 40 kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom, zamijeniti proizvođača sportske opreme Puma.

Podsjetimo, dionicama njemačkog proizvođača sportskih automobila počelo se trgovati početkom listopada na Frankfurtskoj burzi nakon jedne od najvećih javnih ponuda dionica (IPO) u Njemačkoj i Europi.

Porsche je u IPO-u prikupio 9,4 milijardi eura, pa je ovaj izlazak na burzu bio drugi najveći u povijesti njemačkih dioničkih tržišta, nakon uvrštenja Deutsche Telekoma iz 1996. godine.

Puma će pak biti uključen u indeks MDAX koji obuhvaća 50 kompanija rangiranih ispod 40 najvećih kompanija.

Pumin ulazak u MDAX istisnut će s popisa proizvođača baterija Vartu koji se spušta u kategoriju 70 kompanija srednje i manje vrijednosti, obuhvaćenu indeksom SDAX. Iz SDAX-a će time ispasti internetska trgovina odjeće About You.

Najveći iznajmljivač kuća i stanova Deutsche Wohnen, trenutno u sastavu indeksa MDAX, zamijenit će mjesta s proizvođačem bioetanola Verbiom, čije su dionice na popisu SDAX-a.

Novopridošlice na popisu kompanija male i srednje tržišne kapitalizacije uključuju i proizvođača čipova Elmos Semiconductor i podružnicu američkog proizvođača telekomunikacijske opreme Adtrana Advu (Optical).

S popisa će pak biti isključene tvrtka za razvoj i održavanje nekretnina Instone i specijalizirani farmaceutski dobavljač i veletrgovac Medios, objavila je Frankfurtska burza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close