Porasle cijene dionica na europskim burzama

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2022. u 22:00
Njemački indeks DAX ojačao je više od jedan posto/Reuters

U bankarskom sektoru cijene su dionica porasle prosječno 0,5 posto, a na dobitku su i gotovo svi ostali sektori, ponajviše rudarski i industrijski.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nakon što su pale u pet od posljednjih šest tjedana, a najveći su dobitnici bankarski, rudarski i industrijski sektor. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je 15 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,1 posto, na 7473 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 14.093 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 6294 bodova.

U bankarskom sektoru cijene su dionica porasle prosječno 0,5 posto, a na dobitku su i gotovo svi ostali sektori, ponajviše rudarski i industrijski. Tržište je “na iglama” jer se očekuje daljnje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke zbog čega bi gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice. Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, najveće svjetsko gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Prošloga su tjedna analitičari Goldman Sachsa poručili da postoji 35 posto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

Ulagače zabrinjava i usporavanje rasta kineskog gospodarstva jer vlasti provode stroge restriktivne mjere kako bi suzbile širenje koronavirusa, a to loše utječe na gospodarsku aktivnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close