‘Ponašanje HNB-a, Hanfe i mirovinskih fondova unosi optimizam na našem tržištu kapitala’

Autor: Jadranka Dozan , 17. ožujak 2020. u 22:00
Iako brzina pada i volatilnost tržišta podsjećaju na krizu 2008., sada je, smatra Fajdetić, situacija povoljnija/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Dobar dio vodećih kompanija na ZSE, posebice HT, Ericsson Nikola Tesla i Adris ima i snažnu novčanu poziciju, a to u krizama često dijeli pobjednike od gubitnika.

Proteklih dana potresi na tržištu kapitala nerijetko su se opisivali atributom ‘brutalni’, a mnogima u sjećanje prizvali slike od prije 11,5 godina. Hrvoje Fajdetić, financijaš s CFA diplomom i veteran domaće burzovne scene i fondovske industrije ne odriče sličnosti, ali više naglašava razlike.

“Iako volatilnost tržišta, brutalnost i brzina pada podsjeća na 2008., vjerujem da je trenutačna situacija povoljnija”, kaže.

Kao sličnost ponajprije navodi to što su obje krize bile uvezene. No, 2008. su rasprodaju predvodili “pucajući” margin krediti i dionički fondovi koji su zbog isplata bili prisiljeni (ras)prodavati, a njihova uloga je danas daleko manja. Mišljenja je da danas ponašanje ključnih dionika na našem tržištu ipak unosi optimizam.

“Kao što povjerenje ulijeva doktorsko-ministarski trojac Beroš&Markotić&Capak načinom na koji vodi i komunicira krizu, treba pozdraviti aktivnu ulogu HNB-a, Hanfe i mirovinskih fondova kao ključnih dionika na tržištu. HNB je, kaže, odlukom o kupnji obveznica pokazao da neće dozvoliti da se biološka kriza prelije na tržište obveznica i ugrozi proračun.

Hanfa je zaustavila trgovanje na ZSE, čime je, misli Fajdetić, ispravno procijenila da je besmisleno da CROBEX pada 10% u danu na prometu od pet milijuna kuna kad u nebankarskom sustavu postoje stotine milijardi spremne za ulaganje. Usto, smatra kako su mirovinski fondovi također odgovorno i dobro procijenili karakter krize i kao dugoročni investitori prepoznali ga i kao priliku za kupnju dionica “na popustu”.

Jedan dio pada indeksa, kaže, vjerojatno je uzrokovan i nastupanjem tzv. rada od kuće, pri čemu i fond menadžeri koji bi kupovali dionice nemaju odgovarajuće organizacijsko-tehničke mogućnosti.

Konačno, “umirujuće signale tržištu koje kroz najave dividendi, kupnju dionica na tržištu za trezor, ali i kupnje dionica pojedinih članova Uprava, šalju naše vodeće kompanije, uključujući i najpogođenije, turističke”. HT je u ponedjeljak izvijestio o promjenama programa otkupa vlastitih dionica.

Za tržište je to dobar znak, jer počesto najlikvidnije dionice najviše padaju jer se za njima prvo poseže u potrebi za likvidnošću. Dobar dio vodećih kompanija na ZSE, posebice HT, Ericsson Nikola Tesla i Adris ima i snažnu novčanu poziciju, a to u krizama često dijeli pobjednike od gubitnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close