Polovica od 10 najvećih europskih gubitnika na burzu je izašla ove godine

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2021. u 22:00
Vrijednost dionice Deliverooa nije se nikad vratila na razine iz IPO-a/Reuters

Analitičari naglašavaju kako se radi uglavnom o kompanijama iz sektora internetske trgovine i platformi za dostavu.

Tko je odlučio uložiti novac u europske kompanije koje su ove godine izašle na burzu, najvjerojatnije se prilično opekao, pokazuju statistički podaci.

Kako navodi Bloomberg, polovica od 10 najvećih ovogodišnjih gubitnika u sastavu paneuropskog dioničkog indeksa STOXX 600 uvrstili su svoje dionice na burzu u posljednjih 15 mjeseci.

Među njima su dionice THG-a, Auto1 Groupa, Allegra, Deliverooa i InPosta, a svi oni bilježe pad od najmanje 40 posto. Za usporedbu, STOXX 600 za ovu godinu bilježi skok od 19 posto.

Potamnjeli sjaj
To je prilično razočaravajući ishod za europsko tržište koje je ove godine svjedočilo najvećem broju početnih ponuda dionica (IPO) još od 2007. godine.

K tome, početak 2022. trebao bi donijeti nekoliko velikih uvrštenja. Što se tiče ovogodišnjeg potopa dionica koje su izašle na burzu, analitičari naglašavaju kako se radi uglavnom o kompanijama iz sektora internetske trgovine i platformi za dostavu.

One su proživjele pravu renesansu u početnim mjesecima pandemije kada je većina svjetskog gospodarstva bila “zaključana” zbog epidemioloških restrikcija. Međutim, njihov “sjaj” znatno je potamnio kada je započeo oporavak gospodarstva, čime im je oduzeto “gorivo” daljnjeg eksplozivnog rasta.

“Ono što smo vidjeli ove godine jest što je viši volumen, niža je kvaliteta. Investitori bi mogli završiti s iznimno negativnim prinosima ako nisu pažljivo birali”, ističe za Bloomberg Luc Mouzon, direktor analize europskih dionica u investicijskoj tvrtki Amundi.

Najveći gubici ostvareni su nakon ljeta, kada su investitori postali zabrinutiji poremećajem u globalnim opskrbnim lancima, brzim rastom inflacije te novim valom zaraze koronavirusom. Dok bi novo postrožavanje epidemioloških mjera zbog omikron varijante trebalo pomoći kompanijama koje profitiraju od “zaključavanja”, općeniti tržišni rizici ipak su snažniji, smatraju analitičari.

Čekati i gledati
“Investitori će gledati i čekati, procjenjujući globalni ekonomski oporavak”, smatra Susannah Streeter, starija analitičarka u tvrtki Hargreaves Lansdown. “Mnoštvo vrednovanja u IPO-ima bilo je vođeno očekivanjima budućeg rasta i neke su kompanije iskusile pad vrijednosti zbog zabrinutosti rastom inflacije i očekivanja povećanih kamatnih stopa”, dodaje Streeter.

Isključujući Deliveroo, čija je dionica pala odmah prvi dan trgovanja i nije se više vratila na razine iz IPO-a, ostatak te družine imao je dobar početak na burzi.

Međutim, online platforma za kupovinu THG i dostavljač hrane Deliveroo povukli su dolje problemi oko korporativnog upravljanja i preoptimističnog vrednovanja.

Dionica InPosta pala je nakon najave tog nizozemskog dostavljača paketa kako očekuje usporavanje volumena e-trgovine dok je sve oštrija konkurencija smanjila tržišnu kapitalizaciju poljskog diva e-trgovine Allegro.

No to ne znači da je ova godina bila jako loša za novajlije na europskim burzama. Od 550 dionica koje su ove godine uvrštene u Europi, oko polovice trenutno vrijedi više nego u IPO-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close