Politička nesigurnost u Italiji uzdrmala i europske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 10:49
Guliver/Thinkstock

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od pogoršanja gospodarske situacije u Italiji.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale zbog neizvjesnosti u Italiji jer parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika, pa se ulagači plaše produbljivanja dužničke krize u toj članici eurozone.
FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 1,3 posto, na 1.151 bod.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1,5 i 2,5 posto. Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od pogoršanja gospodarske situacije u Italiji, nakon što su na parlamentarnim izborima anti-euro stranke dobile više od 50 posto glasova, što bi moglo ugroziti nužne reforme i produbiti krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Talijanski FTSE MIB indeks pao je na samom početku trgovanja 1,6 posto, no to je bilo prije nego što se počelo trgovati dionicama banaka. A kada se počelo, indeks je pao više od 5 posto. Među najvećim je gubitnicama, s padom od 10 posto, dionica Intese Sanpaolo. Zbog toga je pod pritiskom cjelokupni europski bankarski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora pao je 2,8 posto.

„Nema jasnog pobjednika talijanskih izbora, a tržište mrzi nesigurnost. Ako se situacija nekako ne promijeni, idućih nekoliko dana cijene dionica lako bi mogle pasti tri do četiri posto“, kaže Terry Torrison, direktor u tvrtki McLaren Securities. Oštro je jutros, 3,4 posto, pao i španjolski IBEX indeks.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,3 posto, na 11.398 bodova, što je njegov najveći dnevni pad u više od mjesec dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close