Pogoršanje odnosa Amerike i Kine burze smatraju najvećom prijetnjom rastu

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2020. u 21:59
Europske burze prekinule su u petak četverodnevni pozitivni niz /REUTERS

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija.

Na europskim su burzama u petak cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, jer ulagače zabrinjava rast tenzija između SAD-a i Kine oko Hong Konga. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 14.30 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je dan ranije skočio 1,6 posto i dosegnuo najvišu razinu u 11 tjedana.

Pritom je londonski FTSE indeks u isto vrijeme bio na gubitku 0,9 posto, na 6163 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,5 posto, na 11.715 bodova, a najmanje pariški CAC, svega 0,1 posto na 4759 bodova. Pad tržišta posljedica je rasta napetosti između SAD-a i Kine u vezi Hong Konga.

Predsjednik SAD-a Donald Trump održao je konferenciju za medije u petak, nakon što je kineski parlament u četvrtak usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na lanjske velike prosvjede u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je da je “ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga”.

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija.

Uz to, Trump i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja koronavirusa, a Kina poručuje da se neće sustezati od rasta napetosti.

Stoga se ulagači pribojavaju da bi pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, kao i oporavak svjetskih burzi.

“Ovo se smatra velikom prijetnjom dosadašnjem rastu tržišta kapitala, kao i oporavku gospodarstava”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP Capital. I na azijskim se burzama u petak trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 21.877 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close