Podravkina prodaja rasla 9% u prvih šest mjeseci

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2022. u 22:00
Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke/T. Miletić/PIXSELL

U prvoj polovici godine troškovi sirovina su porasli za 21,6 posto.

Grupa Podravka u prvom je polugodištu ostvarila prihode od prodaje od 2,4 milijarde kuna, što je 195,7 milijuna kuna ili 8,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a normalizirana neto dobit Grupe iznosi 195,4 milijuna kuna, i manja je za 2,7 milijuna, odnosno 1,3 posto, izvijestili su iz kompanije.

Napominju kako su nakon snažnog rasta cijena sirovina u drugoj polovici 2021., zbivanja povezana s ratom u Ukrajini izazvala dodatan rast cijena svih sirovina, materijala i energenata, što je imalo znatan negativan utjecaj na uvjete poslovanja, i u segmentu prehrane i u segmentu farmaceutike.

U prvoj polovici godine, kako navode u priopćenju, troškovi sirovina su porasli za 21,6 posto, a ograničen pristup tržištima Rusije i Ukrajine dodatno je negativno utjecao na profitabilnost segmenta farmaceutike.

“Međutim, utjecaj snažnog rasta cijena sirovina, materijala i energenata nije se u cijelosti odrazio na poslovanje u prvoj polovici 2022. zahvaljujući zalihama nabavljenim po nižim cijenama u prethodnom razdoblju.

Valja, stoga, očekivati da će snažan rast cijena sirovina i energenata imati znatne učinke na poslovanje grupe i u drugoj polovici godine”, ističe se u priopćenju. Iz Podravke navode i kako nastavljaju s ulaganjima u strateške
projekte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close