Počela utrka za ZSE, ušli i misteriozni Amerikanci

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2018. u 12:12
Ulaganje u ZSE Baktunu je navodno sugerirano iz EBRD-a/ FOTOLIA

U dva dana prije posljednje kupnje Eunex-C-a njujorški Baktun povećao je udjel za ukupno 104.040 dionica.

Liberalniji novi Zakon o tržištu kapitala (ZTK) s jedne strane te "stari dioničari" koji više ne vide smisao držanja dionica Zagrebačke burze s druge strane otvorili su put dvjema tvrtkama za pokretanje svojevrsnog nadmetanja za prevlast nad domaćim tržištem kapitala. Nakon što se nedavno pojavio kao vodeći dioničar ZSE-a, tvrtka Eunex-C kupila je 20. rujna u blok-transakciji dodatnih 122.200 dionica burze i time se dodatno učvrstila na prvom mjestu sa 11,27 posto udjela.

Tko je prodao dionice postat će jasnije početkom idućeg mjeseca kada burza objavi novi popis dioničara, ali je primjetno da paket koji je kupio Eunex-C odgovara "u vlas" broju dionica koje je držala tvrtka Intermod, 16. na ljestvici dioničara. No, povećanje udjela Eunex-C-a čiji je osnivač Malezijac Zong Xin Yeap, a direktor poznati varaždinski financijaš Milan Horvat značajnija je po tome što dosad nijedan pojedinačni dioničar nije prešao 10 posto udjela u Zagrebačkoj burzi.

No, Eunex-C nije jedini veliki kupac burzinih dionica u posljednje vrijeme.  U dva dana prije posljednje kupnje Eunex-C-a na tržištu je kupovao i njujorški Baktun povećavši svoj udjel za ukupno 104.040 dionica. Tvrtka je platila istu cijenu kao i Eunex-C, 16,5 kuna za dionicu, a tim se kupnjama na ljestvici dioničara popela za jedno mjesto, na treću poziciju sa 7,84 posto udjela. Inače, Baktun se prvi puta pojavio među dioničarima u rujnu prošle godine kupivši 100.000 dionica što mu je donijelo 2,15 posto udjela i 18. poziciju na ljestvici dioničara.

Tek krajem srpnja ove godine Baktun se odlučuje na povećanje udjela kupivši još 150.000 dionica. Međutim, zanimljivo je da se čak i među upućenima u burzovna zbivanja o Baktunu zna vrlo malo. Ime vlasnika gotovo nitko ne zna, a financijaši neslužbeno tvrde kako iza Baktuna stoji skupina američkih financijaša koji su se obogatili na poslovima spajanja i preuzimanja kompanija.  Ulaganje u ZSE navodno im je sugerirao predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj. Ta je institucija ušla u vlasničku strukturu ZSE-a prije dvije godine u dokapitalizaciji, a trenutno je peti najveći dioničar sa 5,18 posto udjela. Kod američkih tvrtki koje su registrirane kao društvo s ograničenom odgovornošću praktički je nemoguće doći do podataka o vlasništvu.

 

147,1 tisuću

dionica ZSE-a prodao je Investco do kraja kolovoza

Naime, prema američkoj regulativi osnivači tvrtke prilikom njezine registracije moraju navesti svoj identitet, ali ti podaci pripadaju samo tvrtki i tijela državne uprave u SAD-u ne smiju ih dijeliti javnosti. Drugim riječima, podaci o vlasništvu su javni samo ako osnivači to dopuste. Na njujorškoj adresi na kojoj je registriran Baktun registrirano je i mnoštvo drugih tvrtki, pa se vjerojatno radi tek o poštanskom pretincu. Inače, po nekadašnjoj regulativi za stjecanje udjela u burzi većeg od 10 posto trebalo je ishoditi odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Zakon o tržištu kapitala koji je stupio na snagu u srpnju propisuje da se na davanje suglasnosti za stjecanje udjela u burzi primjenjuju odredbe kao za investicijska društva, a to znači da je "zeleno svjetlo" regulatora potrebno tek ako netko želi prijeći prag od 20 posto. Međutim, financijska zajednica u neslužbenom razgovoru kaže kako postoje članci ZTK-a koji ukazuju da je i dalje potrebno odobrenje prilikom prelaska 10 posto udjela. K tome, i europske smjernice u financijskoj regulativi tako sugeriraju. 

Na pitanje Hanfi kako tumači ZTK u ovom slučaju te je li Eunex-C predao zahtjev za davanje suglasnosti iz regulatora su poručili kako ne mogu komentirati konkretan slučaj, već u slučaju potrebe obavještavaju javnost. Sličan, neodređen odgovor na pitanje o Hanfinoj suglasnosti poslao nam je i Slobodan Runjak, suradnik Milana Horvata koji je kazao da će "sve ostale aktivnosti tvrtka Eunex-C provesti u skladu s pravilima trgovanja na ZSE, pravilnicima Hanfe te zakonima Republike Hrvatske". Na pitanje kako komentiraju posljednje velike kupnje Baktuna i Eunex-C-a te je li im poznat identitet vlasnika njujorške kompanije, sa Zagrebačke su burze odgovorili kako "u ovom trenutku nisu u mogućnosti dati komentar".

Slobodan Runjak kaže kako Eunex-C nema neki poseban komentar na povećanje udjela Baktuna. "Investitori na tržištu kapitala sami donose odluke o ulaganju, a nekog nadmetanja tu nema, pogotovo ne sa strane Eunex-C. Tvrtku Baktun ne poznajemo tako da ne možemo govoriti u njihovo ime", istaknuo je Runjak.  Analiza vlasničke strukture pokazuje kako su tijekom srpnja i kolovoza dva dioničara bili veliki prodavatelji. To su Investco koji je kraj kolovoza dočekao sa 147.107 dionica manje te Auctor s računom istanjenim za 132.800 dionica.

Do komentara iz Auctora o razlozima prodaje nismo uspjeli doći. Oni dioničari burze koji u neslužbenom razgovoru tvrde kako ne namjeravaju prodavati dionice ističu kako sa zanimanjem prate ovo veliko preslagivanje. Dio njih smatra kako nijedan dioničar ne bi trebao imati više od 10 posto udjela kako bi se osigurala stabilnost jednog od stupova domaćeg tržišta kapitala.  Neki već najavljuju da će u neformalnom dijelu konferencije Zagrebačke burze koja se održava idućeg mjeseca dominirati pitanje tko i zašto kupuje dionice burze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close