Poboljšane prognoze za Appleovu dionicu, predviđaju joj dodatnih 16 posto rasta

Autor: Tomislav Pili , 28. svibanj 2020. u 22:00
U SAD-u je opet otvoreno 130 ovlaštenih Appleovih trgovina/REUTERS

Banka Jefferies vidi cijenu za godinu dana na 370 dolara, a od 45 analitičara, njih 29 preporučaju kupnju.

Nekoliko banaka s Wall Streeta ovoga je tjedna poboljšalo prognoze za dionicu Applea, argumentirajući takve poteze povećanom potražnjom za iPhoneom, ponovnim otvaranjem trgovina te rastom poslovanja s uslugama.

Dionicom američkog tehnološkog diva trenutno se trguje po 318 dolara, a prva u nizu institucija s Wall Streeta koja je povećala ciljanu cijenu je Jefferies. Ta je banka sredinom tjedna objavila kako cijenu Appleove dionice za godinu dana vidi na 370 dolara, umjesto dosadašnjih 350 dolara, prenosi Business Insider.

U tom bi slučaju kompanija povećala svoju tržišnu vrijednost više od 16 posto u odnosu na trenutne razine. Valja naglasiti kako je Apple na burzi ove godine prošao daleko bolje od šireg tržišta. Naime, dionica za 2020. bilježi 8 posto rasta dok je indeks S&P 500 – unatoč snažnom rastu od 40 posto u zadnja dva mjeseca – i dalje za ovu godinu u minusu od 7 posto.

Analitičar Jefferiesa Kyle McNealy ističe kako analiza internetskog prometa pokazuje snažan rast prodaje kroz online prodajne kanale od početka epidemije COVID-19.

Osim toga, iPhone SE bilježio je snažnu potražnju tijekom travnja, dodaje McNealy. U Bank of America povisili su ciljanu cijenu s 320 na 340 dolara. Njihov analitičar Wamsi Mohan izračunao je kako se u svijetu trenutno koristi 1,5 milijardi Appleovih uređaja.

Od toga milijardu iPhonea. Tolika “instalirana baza” velika je prilika za dodatnu Appleovu zaradu, smatra Mohan, jer pruža temelj za prodaju usluga. Poboljšanu ciljanu cijenu Deutsche Banka dionica je već praktički postigla. Njemačka banka smatra da Apple umjesto do 305 dolara može “potegnuti” i do 320 dolara.

Razloge za optimizam Deutsche Bank je pronašao u planiranom otvaranju stotinjak ovlaštenih trgovina u 21 američkoj saveznoj državi. Broj otvorenih trgovina u SAD-u dosegao je približno 130, a u Deutsche Banku podsjećaju da Apple u cijelom svijetu ima 510 trgovina.

Inače, Wall Street je općenito naklonjen Appleu. Podaci Bloomberga pokazuju da 29 analitičara preporuča kupnju dionice, 11 držanje, a samo petorica smatra da bi dionicu trebalo prodati.

Komentirajte prvi

New Report

Close